Hirdetés
. Hirdetés

Kínában lefuttattak egy 174 trillió paraméteres agyméretű MI-modellt

|

Paramétereinek száma az agyban lévő szinapszisok számával vetekszik.

Hirdetés

Kínai tudósok azt állítják, hogy a legerősebb szuperszámítógépükön egy olyan kifinomult mesterséges intelligencia modellt tudtak futtatni, mint az emberi agy - számolt be a South China Morning Post.

A jelentés szerint ezzel a kínai Newest Generation Sunway szuperszámítógép egy szintre került az amerikai energiaügyi minisztérium Frontier nevű gépével, amelyet a hónap elején a világ legerősebb szuperszámítógépének neveztek el. Csak viszonyítási alapként: a Frontier az első olyan gép, amely bizonyítottan több mint egy kvintillió számítást képes elvégezni másodpercenként.

Hirdetés

A kutatók szerint új mesterséges intelligenciamodelljük az emberi aggyal vetekszik. A kínai kutatócsoport a Sunway szuperszámítógépet használta a "bagualu", azaz "alkimista fazék" nevű mesterséges intelligenciamodell betanítására. Eredményeiket az amerikai székhelyű Association for Computing Machinery (ACM) által szervezett Principles and Practice of Parallel Programming 2022 elnevezésű nemzetközi konferencia virtuális ülésén mutatták be.

A bagualut összesen 174 trillió paraméterrel képezték ki, ami az SCMP szerint az agyban lévő szinapszisok számával vetekszik.

Az igazság az, hogy bár az agyban lévő szinapszisok pontos számát hihetetlenül nehéz feltérképezni, egyes becslések szerint az emberi agy akár 1000 billió szinapszist is tartalmazhat. Ez nem jelenti azt, hogy a 174 trillió paraméter ne lenne valóban lenyűgöző szám a mesterséges intelligencia területén. Tavaly a Google Brain-t ünnepelték, amiért kifejlesztett egy 1,6 trillió paramétert tartalmazó mesterséges intelligencia nyelvi modellt.

A Sunway szuperszámítógép sebessége egymilliárd művelet másodpercenként, azaz 5,3 lebegőpontos művelet másodpercenként (exaflops). A kutatók szerint 37 millió CPU-maggal - ami négyszer annyi, mint amenyi a Frontierben van - és kilenc petabájt memóriával szerelték fel. Azt is állítják, hogy a 96 ezer félig független számítógépes rendszer, az úgynevezett csomópontok rendszere, egy emberi agyhoz mérhetően teljesít. A csomópontok közötti kommunikáció másodpercenként több mint 23 petabájtos sebességgel zajlik.

A kutatók, akik modelljüket "agyméretű" mesterséges intelligenciamodellként emlegetik, azt mondják, hogy az új Sunway saját fejlesztésű chipeket használ, amelyeknek egyedi tulajdonságaik vannak, többek között energiatakarékosak és széles a kommunikációs sávszélességük.

Az "agyméretű" AI-modell mögött álló csapat szerint munkájuk számos más alkalmazás mellett felhasználható lenne az autonóm járművek, a számítógépes látás, az arcfelismerés és a kémia területén. Egy másik kínai szuperszámítógépet, amely a Tianhe nevet viseli, a Tianjini Nemzeti Szuperszámítógép Központban a Covid-19 világjárvány korai csúcspontján gyógyszeripari termékek gyors szűrésére és felfedezésére használták, ami bepillantást enged e hihetetlenül nagy teljesítményű gépek valós felhasználási lehetőségeibe - írja az Ineteresting Engineering.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.