Hirdetés
. Hirdetés

Kínában újjáéledt a Fujacks vírus

|

Kínai források szerint a Fujacks féreg újra aktivizálódott, és az eddigieknél kifinomultabb technikákkal felvértezve támadja a rendszereket.

Hirdetés

A Panda vagy másik nevén Fujacks féreg először 2006-ban jelent meg, és elsősorban Kínában okozott komoly károkat. A McAfee szerint az elmúlt években milliószámra fertőzte meg a védelemi alkalmazások nélkül használt PC-ket. A kártékony program elsősorban az első variánsaival járult hozzá a legtöbb incidenshez, ugyanis abban az időben különösen rossz volt a helyzet Kínában a biztonságtudatosság és a védelmi szoftverek alkalmazását illetően.

A Fujacks természetesen folyamatosan újabb és újabb változatok formájában jelent meg, amelyek egyre trükkösebb módszereket használtak a számítógépek támadásához. Az első variánsa a fertőzött állományok ikonját egy pandát ábrázoló képre cserélte le, vagyis felhívta magára a figyelmet. Ezzel szemben a napjainkban terjedő verziói már a láthatatlanságra törekednek, és minél tovább igyekeznek a felhasználó tudta nélkül tevékenykedni a PC-ken. A féreg terjedését az sem gátolta, hogy az első variánsának készítőjét 2007-ben a hatóságok kézre kerítették. A vírusíró végül négy éves börtönbüntetést kapott.

Az egyik, számítógépes vírusok megfigyelésével foglalkozó kínai központ szerint a Fujacks kódja az elmúlt napokban ismét munkába állt, és egy jelentős mértékben megújult károkozó formájában terjed. Ezt az új férget a központ végül Piloyd.B-nek nevezte el. A kártékony program blokkolja a biztonsági alkalmazásokat, majd további számítógépes kártevőket tölt le az Interneten keresztül. Az új féreg legfontosabb újdonsága, hogy egy meglehetősen komoly rootkit komponenst is tartalmaz, amelynek segítségével egyrészt megnehezíti a felismerését, másrészt komplikáltabbá teszi a vírusirtást.

Az eddigi vizsgálatok szerint a Fujacks-ra épülő új féreg nem fog akkora pusztítást végezni, mint a 2006-ban megjelent elődje. Szakemberek szerint ennek leginkább az az oka, hogy az elmúlt években, Kínában észrevehetően fokozódott a biztonságtudatosság mind a vállatok mind az egyéni felhasználók körében. A védekezés fontosságára korábban többek között éppen a Fujacks hívta fel a figyelmet.

A hír a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.