Hirdetés
. Hirdetés

Kinect-élmény költözhet a Windowsokba

|

A Canesta felvásárlásával a Microsoft könnyedén elterjesztheti a mozgással történő vezérlést a termékeiben.

Hirdetés

A Microsoft bejelentette, hogy felvásárolja azon Canesta fejlesztőcéget, amely a mozgásérzékelő szenzorokkal rendelkező chipjeiről és szoftvereiről vált ismerté. Az akvizícióval a redmondi szoftvercég hozzájut a kaliforniai székhelyű vállalat termékei és technológiája mellett a Canesta 44 darab mozgásérzékeléssel kapcsolatos szabadalmához is, aminek köszönhetően hamarosan elterjedhet a végtagokkal közvetlenül történő vezérlés a Microsoft termékeiben.

 

 



Utóbbi egyébként a redmondi szoftvercég egyik fő vesszőparipája. Steve Ballmer a Microsoft vezérigazgatója ugyanis két héttel ezelőtt egy rendezvényen a "természetes felhasználói felületet” az informatika következő nagy forradalmának nevezte. Ezen törekvésnek az első mérföldköve a hamarosan a boltok polcain is megjelenő Kinect lesz (utóbbi egyébként a Canesta riválisának, a PrimeSense-nek a technológiáján alapul), amely az Xbox konzolokra írt, gesztusokkal történő vezérlésre optimalizált szoftvereknél feleslegessé teszi a hagyományos beviteli eszközt: a kontrollert. A Kinecttel így a játékosok pusztán a mozdulataikkal irányíthatják a játékokat, ami teljesen újfajta felhasználói élményt biztosít.

"Ez egy nagyon izgalmas hír az iparág számára. Nagyon kevés kérdés merül fel ugyanis azzal kapcsolatban, hogy a következő évtizedben a mozgással történő vezérlés az eszközök fő beviteli módja lesz. A Microsoft jelenlétével az üzleti és a végfelhasználói piacon biztosak vagyunk abban, hogy a technológiának hamarosan több területen is elterjedhet, így mindenki érezheti majd a technológiában lévő potenciált
" - írta a felvásárlás kapcsán Jim Spare, a Canesta vezérigazgatója.

A Microsoft így nagy valószínűséggel jó vásárt csinált, hiszen mint a lentebb látható videóban is látszik: már kész, Windows operációs rendszereknél alkalmazható technológiához jutottak a felvásárlással. Ráadásul a Canesta Celluon megoldása a hordozható gépeken és akár az autókban is alkalmazható, amely területeken a redmondi szoftvercég egyaránt jelen van szoftvereivel. A 44 szabadalom pedig meglehetősen nagy mozgásteret biztosít Steve Ballmer cége számára, s ugyanekkora keserűséget a rivális cégeknek. Ilyen például a Nintendo, a Sony, a Sharp és a Lenovo, amelyek szintén nagy fantáziát látnak a közvetlen vezérlésben.

 

 



Mindezek alapján nem lenne meglepő, ha a Microsoft a Windows 8 fejlesztésekor már komolyan alapozna a Canesta technológiáira, és beépítené a mozgással történő vezérlést a következő operációs rendszerébe. Pletykák szerint ugyanis a platform rendelkezni fog egy arcfelismerési modullal, amelyet a beléptetésnél fog használni. Utóbb mellé pedig könnyen lehet integrálni (előbbi funkciót erősítendő) a mozgással történő vezérlést. Sőt mint a fenti videóban láthatjuk, a Canesta technológiája Windows 7 mellett is működőképes, így idővel talán a jelenleg regnáló operációs rendszer is megkaphatja a mozgással történő vezérlést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.