Hirdetés
. Hirdetés

Kinek kell innovációs járulékot fizetnie?

|

Mentesülnek a fizetési kötelezettség alól a kicsik, de csak ha kérik az eltörlést.

Hirdetés

A tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 15. § (2) bekezdés a) pontja, illetve (3) bekezdése értelmében – első ízben a 2015-ben kezdődő üzleti év első napján fennálló állapot szerint – mentes az innovációs járulékfizetési kötelezettség alól a mikro- és a kisvállalkozás. Hogy mikor minősül ennek egy vállalkozás, azt a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény 3. § (2) és (3) bekezdése írja le.

Hirdetés

Így mindazon belföldi székhelyű, a számvitelről szóló törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaság, amely – saját (egyedi) beszámolója alapján – az említett időponttól mentes az innovációs járulékfizetési kötelezettség alól, írásban kérheti az illetékes megyei, fővárosi adóigazgatóságtól a 2015. adóévre (általános esetben a 2015. adóév első két negyedévére) már korábban bevallott innovációs járulékelőleg kötelezettségének nullára történő mérséklését (törlését) az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 42. § (2) bekezdésére hivatkozással.

 

Mindez azt jelenti, hogy, amely társaság nem kéri a mérséklést az esedékességig, annak meg kell fizetnie azt (ellenkező esetben tartozása keletkezik), de a megfizetett adóelőleg az adóévről benyújtásra kerülő bevallás kapcsán utólag azért még rendezhető.

Hogy mire is költik az innovációs járulékot? Például a Wigner Központ létrehozására. 

Ha érdekli az innováció, jöjjön el májusban a Computerworld innovációs konferenciájára, az InnoWorldre!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.