Hirdetés
. Hirdetés

Kínlódnak a gyártók a thaiföldi áradások miatt

|

Az AMD mellett az Nvidia és az Intel is jelentős bevételektől esett el a természeti katasztrófát követő merevlemez-hiány miatt. Az adattárolókat gyártó Western Digital eddig közel kétszáz millió dollárt költött kármentésre.

Hirdetés

Áradások Thaiföldön
Áradások Thaiföldön

Az Nvidia kedden kiadott közleményében a thaiföldi áradások miatt akadozó merevlemez (HDD) szállításokra hivatkozva, jelentősen csökkentette a január 29-vel végződő negyedik negyedévére vonatkozó bevételi előrejelzését.

A cég legnagyobb konkurensei is hasonlóan nyilatkoztak: az Intel és az Advanced Micro Devices (AMD) is arról számolt be, hogy a természeti katasztrófa negatív hatással volt a működésükre. Közben az adattárolókat gyártó Western Digital elkezdte helyreállítani thaiföldi gyártását.

A Gartner szerint a termelés volumenének visszaállítása csak hosszú távon érezteti majd a hatásait: a kutatócég arra figyelmeztetett, hogy a kiszállítások visszaesése várhatóan az idei év első felében is komoly bevételkiesést okoz majd.

Az elemzők előrejelzését a Western Digital prognózisa is alátámasztani látszik: a cég arra számít, hogy thaiföldi gyárai csak az idei év harmadik negyedévében fognak ismét teljes kapacitással termelni. A gyártó képviselői a negyedik negyedév eredményeit ismertető sajtótájékoztatón elmondták: eddig 199 millió dollárt költöttek az áradásokat követő helyreállítási munkálatokra. A Western Digital a december harmincadikával lezárult negyedben alig feleannyi, 28,5 millió darab merevlemezt tudott kiszállítani, mint az azt megelőző üzleti időszakban.

A HDD-hiány elsősorban a grafikus processzorok (GPU-k) gyártóit sújtotta. A szegmens egyik vezető szereplője, az Nvidia egymilliárdról 950 millió dollárra csökkentette a negyedik negyedévre vonatkozó bevételi előrejelzését. A vártnál rosszabb eredmény fő oka az volt, hogy a magas HDD-árak miatt egyes PC-gyártók kénytelenek voltak jelentősen csökkenteni a kiszállításaikat – míg mások hasonló okból kihagyták a GPU-kat a rendszereikből –, olvasható a cég közleményében.

A magas adattároló-árak az AMD pénzügyi eredményét is alaposan lerontották. A chipgyártó gyorsjelentése szerint a negyedik negyedben a grafikus kártyák forgalmazásával foglalkozó divízió bevételei tíz százalékkal, 382 millió dollárra estek vissza.

A HDD-válság az Intelt is készületlenül érte. Annak ellenére ugyanis, hogy a hiány nem befolyásolta számottevően a PC-eladásokat, a gyártók mégis kevesebb processzort rendeltek, mint korábban: új beszerzések helyett inkább a meglévő készleteiket „élték fel”.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.