Hirdetés
. Hirdetés

Kipróbáltuk: Windows Intune

|

Teszteltük a Microsoft szolgáltatásként kínált rendszerfelügyeleti megoldását, amelyhez grátiszként egy Windows 7 licenc is jár.

Hirdetés

Múlt héten a globális starttal egy időben hazánkban is elrajtolt a Windows Intune, amelyet a BPOS és a később induló Office 365 csomaghoz hasonlóan szolgáltatásként kínál a Microsoft. Ennek értelmében a redmondi szoftvercégtől havidíjért cserébe a megcélzott kis- és középvállalatok bérelhetik a legfrissebb Windows operációs rendszer egy példányát, illetve szert tehetnek egy fejlett rendszerfelügyeleti megoldásra.

 

Az Intune központi felülete

 

Habár a Microsoft hazai leányvállalata csak múlt csütörtökön kapta meg a bejelentéshez szükséges "GO" utasítást, lehetőségünk volt az elmúlt hónapokban kipróbálni az online szolgáltatást, amelyet több szempontból is érdemes tüzetesebben megvizsgálni.

Ingyen Windows

Mivel a Windows Intune előfizetések magukban foglalják a legfrissebb Windows operációs rendszer egy példányát, ezért a cégek könnyen egységesíthetik az operációs rendszereiket, s így kiküszöbölhetik az eltérő platformok okozta kalamajkát.

 

Tesztelésre nem jár Windows 7 licenc

 

Az persze barokkos túlzás, hogy mindez ingyen van, hiszen az Intune magában foglalja a bérelt licencet. Igazából ezen megoldás nem sokban különbözik a mennyiségi licencszerződésektől. Jelen esetben is kell egy frissítési alap, azaz a csomaghoz járó Windows 7 Enterprise rendszerre csak legális céges Windows példányokról lehet frissíteni: XP Professional, Vista Enterprise, illetve Ultimate kiadásokról. Fontos, hogy az otthoni variánsok nem lehetnek frissítési alapok, azaz ezen esetben a Windows 7-es licenc érvényesítéséhez vásárolni kell egy megfelelő Windows rendszert. Mindenképpen, hiszen a Windows Intune felügyeleti kliensét habár telepíthetjük otthoni felhasználóknak készült rendszerekre is, a központi konzol nem tudja majd kezelni e gépeket. Vagyis esetükben nem érdemes kísérletezni a megoldás használatával. Mi megtettük, s eredményünk egy hosszú eltávolítási procedúra lett, mivel az Intune mélyen beeszi magát az operációs rendszerbe.

Az érem pozitív oldala, hogy a frissítési alap beszerzését csak egyszer kell megtenni, mivel utána az előfizetés által biztosított frissítései garancia révén a felhasználók minden esetben hozzáférhetnek  a legújabb Windows rendszerhez, felár megfizetése nélkül. Mindez csábító lehet sok vállalkozás számára, ám mint fentebb is írtuk ezen megoldás ugyanazon előnyöket kínálja, mint a mennyiségi licencszerződés. Így a Windows Intune nem való azon cégeknek, amelyek csak a gépeiken lévő platformokat szeretnék egységesíteni, hiszen az ár tartalmazza magát a központi felügyeletet biztosító – névadó – Intune felhő-informatikai szolgáltatást is. Számukra a szimpla mennyiségi licenc való, az Intune ennél sokkal több.

Felügyelet a felhőből

Mint fentebb is írtuk a felügyeleti megoldás mélyen beeszi magát a rendszerbe. A telepítés során a következő programok érkezésére kell számítani: Windows Intune Center, Policy Platform, Online Management Policy Agent, Firewall Configuration Provider, Intune Endpoint Protection, Intune Endpoint Protection Agent, System Center Operations Manager 2007 R2 Agent és Windows Intune Monitoring Agent. Hosszú névsor, de ha figyelembe vesszük, hogy a rendszer mi mindenre figyel, akkor a kliensek bősége nem túl meglepő.

 

Az Intune csapat

 

Egyrészt a megoldással központilag lehet felügyelni az operációs rendszerekhez érkező frissítéseket és szervizcsomagokat, jóváhagyva azokat, illetve blokkolva érkezésüket mindaddig, míg a gépek fel nem készültek a frissítések érkezésére.

 

Központi frissítés-kezelés

 

A csomagban helyet kapott az Intune Endpoint Protection is, amely a vírusoknak és a kártevőknek igyekszik útját állni. A kliens a Forefront motorját használja, azaz nagyjából az ingyenes Security Essentials képességivel rendelkezik. A program nem tűr meg más párhuzamosan dolgozó vírusirtót, így működéséhez a külső gyártók megoldásait mindenképpen le kell tiltani.

 

 

Mintha Security Essentials lenne...

 

Emellett mivel a menedzsment felülethez minden kapcsolt géptől érkezik az információ, ezért a Windows Intune segítségével könnyedén lehet hardver- és szoftverleltárt készíteni, valamint kezelni a használt licenceket. A felügyeleti konzolon ráadásul minden észlelt hiba – nem jóváhagyott frissítés, megtalált vírus, stb. – megjelenik, így a rendszergazdák könnyen karban tarthatják a rendszereket, az online leltárral pedig még a kétségbeesett dolgozók telefonjainak a beérkezése előtt feltárhatják a probléma gyökerét. Sőt a beépített távsegítség lévén a távoli irodákban keletkezet hiba gyorsan kijavítható, a konzolon beállítható biztonsági házirendekkel (ütemezett víruskezelés, tűzfal beállítások, frissítés kezelés) pedig kiküszöbölhető néhány probléma forrása.

 

A (házi)rend a lelke mindennek

 

Kinek ajánlható?

Mint fentebb is írtuk, a Windows Intune csomagja nem a hozzájáró Windows licenc, hanem a felügyeleti megoldás miatt érdekes.  A szolgáltatást így azon legalább 20-30 munkaállomással rendelkező kis- és középvállalatoknak lehet érdekes, ahol a több telephely és távoli felhasználók miatt igényként merül fel a központi felügyelet. Így például egy külföldi iroda esetén nem kell vesződni a VPN hálózat kiépítésével, a felhő informatikai megoldáson keresztül is biztosítható a munkaállomások aktív szemlézése. Mivel egy 11 euróért (körülbelül 2900 forintért) igénybe vehető szolgáltatásról van szó, ezért különösen fontos tényező a vállalt rendelkezésre állás. A Microsoft e tekintetben 99,9 százalékot vállal, amely csak akkor foroghat veszélyben, ha valami tartós hiba lépne fel a dublini adatközpontjukban.

Amennyiben valaki kedvet kapott az Intune kipróbálásához, a windowsintune.hu webcímen lehet elérni a 30 napos, maximum 25 munkaállomást kezelő ingyenes próbaváltozatot. Egy valamit azonban jó előre szeretnénk leszögezni: Windows 7 licenc nem jár hozzá

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.