Hirdetés
. Hirdetés

Kísérleti mobil Surface a Microsofttól

|

Egy hordozható készülék került elő a Microsoft kutatóintézetéből, amely a Surface élményét igyekszik mobillá tenni.

Hirdetés

A Microsoft Research boszorkánykonyhájában korábban már több fejlesztés is felbukkant, amely a Surface-t próbálja a végfelhasználókhoz közelebb hozni. Az érintéssel vezérlehető nagyméretű asztal ugyanis hiába kínál teljesen újfajta élményt, ha borsos ára miatt nagyon távol van attól, hogy tömegcikké váljék, másrészt mivel csak cégek számára elérhető, ezért még a tehetősebb otthonokban sem képes megjelenni.

 

 

surface.jpg
 

 

Márpedig a redmondi szoftvercég nagyágyúja több annál, minthogy csak elvétve lehessen találkozni vele. Főként, hogy az érintéssel történő vezérlést egyre inkább megkövetelik a felhasználók, márpedig a Surface ezt kínálja, nem akármilyen módon. Ennek érdekében a Microsoft a Windows Touch funkcióját már beépítette az új operációs rendszerébe, amelyhez tavaly májusban OEM partnereiknek kiadták az első érintőképernyős programcsomagjukat is (több Surface megoldást egy az egyben átemeltek). Sőt e mellett a Silverlight platformot is felkészítették a kezelésére, vagyis szoftver szinten minden adott ahhoz, hogy érintéssel vezéreljük a Windows 7-et.

Hardverek téren azonban már nem ilyen jó a helyzet. Habár készülnek a Microsoft Research érintésérzékeny egerei, a Courier tablet, sőt korábban még egy otthoni felhasználóknak szánt, Oahu kódnevű Surface asztalról is lehetett hallani, egyelőre a ködbe vesznek e kütyük. Nincs ez másként a redmondi szoftvercég most előkerült legújabb kísérletének esetében sem, amely a mobileszközök szintjére kívánja lehozni az érintéssel vezérlés élményét.

 

 

mobile-surface.jpg

 



A jelek szerint a fejlesztése igen korai stádiumban lehet, hiszen a Microsoft Research oldaláról eltávolították azon róla szóló bejegyzést, amelyre a média egyik szemfüles újságírója figyelt fel. "Célunk, hogy a Microsoft Surface élményét mobillá tegyük, és ami talán még fontosabb, hogy elérhetővé tegyük a 3 dimenziós vezérlést a hordozható eszközöknél. Kutatásunk célja, hogy megtaláljuk a módját a különböző felületek (dohányzóasztal, papírdarab) felhasználásának azon módjához, hogy azokat kamerával és projektorral rendelkező Mobil Surface képes legyen kezelni" - volt olvasható egy rövid ideig az oldalukon.

A kiszivárgott kép alapján eszközük a felhasználó elé vetítené a munkaasztalt egy projektorral, majd az érzékelői segítségével figyelné az adott személy interakcióit. A megoldás előnye, hogy hordozható, és bárhol használható, ám azt az eddigi információk alapján nem tudni, hogy miként bírná a többkezes vezérlést. A ZDNet tudomása szerint a hordozható eszközt a héten mutatják majd be a redmondi szoftvercég belső munkatársainak, ám azt még sejteni sem lehet, hogy a készülék vajon mikor válik terméké (ha egyáltalán az lesz).

 

gustav_1.jpg


Az előzetes információk szerint egyébként a Microsoft kutatóinak seregszemléjén, a TechFest 2010 rendezvényen több érintéssel vezérelhető eszköz is bemutatkozhat. Ilyen például a Gustav projektnéven futó megoldás is, amely gyakorlatilag nem más, mint egy speciális ecsettel, ceruzával kezelhető digitális rajzvászon.

  

Ígéretes újdonság még a redmondi szoftvercég mérnökeinek valós idejű fordítóprogramja is, amely egy telefonbeszélgetés során hasznos eszköz lehet a jövőben. A program egyelőre még csak igen korai stádiumban van, és emiatt csak angolról németre képes fordítani, nem tökéletesen. S mivel a Google is nemrég jelentette be, hogy dolgozik egy hasonló megoldáson, versenyfutás kezdődhet a két óriás között, hogy kinek lesz meg előbb a saját valós idejű fordítóprogramja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.