Hirdetés
. Hirdetés

Kiszáll a WiMax üzletből a Cisco

|

A vállalat leáll a WiMax bázisállomások fejlesztésével, és inkább az IP-infrastruktúrában erősít. Lehet, hogy előbb-utóbb minden WiMax szolgáltató LTE-re vált majd?

Hirdetés

A Cisco leállítja a WiMax bázisállomások fejlesztését és gyártását, hogy a mögöttük dolgozó IP-infrastruktúrára koncentrálhasson.

A Cisco 2007-ben vásárolta fel a Navini Networks-t, amely WiMax RAN (Radio Access Network) felszereléseket gyártott. Akkoriban úgy nyilatkozott az IP-hálózatok terén vezető Cisco, hogy hatalmas lehetőséget lát abban, hogy a WiMax segítségével honosítsa meg a szélessávú internetelérést a fejlődő országokban. Az InStat szerint is ígéretesnek tűnt a WiMax biznisz. A várakozásokkal ellentétben azonban a WiMax jelenleg csak egy sorral az LTE mögött foglal helyet a negyedik generációs mobiltechnológiák között. Az LTE-t támogatja a GSM technológiával dolgozó mobilszolgáltatók masszív többsége, legalábbis a legnagyobb szolgáltatók ütemtervein ott szerepel, mint közeljövőben bevetendő 4G-s technológia. Az USA-ban a Verizon Wireless idén indítja kereskedelmi LTE rendszerét, jövőre pedig az AT&T is követi a példáját.

Akármelyik 4G-s technológia mellett döntsön is az ügyfél, a Cisco képes lesz kiszolgálni, miután felvásárolta a Starrent Networks-t, amely pontosan a rádióhálózatok és a szolgáltatók IP-gerinchálózata közötti átjárók fejlesztésében jár élen. Mind a WiMax, mind az LTE igényeit IP csomagkapcsolt hálózatok szolgálják ki a háttérben, ezért a Cisco indokoltnak látta kiszállni a WiMax rádiórendszerek fejlesztéséből és tovább erősíteni az IP-háttérszolgáltatások piacán.

Jim Braid, a Cisco szóvívője szerint "a Cisco mindig is a rádiórendszer-független megközelítésre koncentrált, azaz az IP- és csomagalapú hálózatokra, ahol megkülönböztető értéket képes hozzáadni szolgáltatásához. A legutóbbi piacelemzés után bejelentettük, hogy felhagyunk a WiMax bázisállomások és modemek tervezésével és készítésével. Egyúttal egy áttérő tervet is bejelentettünk meglévő ügyfeleink számára."

A Navini termékei tehát nem játszottak központi szerepet a WiMax hálózatokban. A Cisco ugyan beszállítója a világ legnagyobb WiMax hálózati projektjének (Clearwire's National U.S. Buildout), de csak IP-felszereléssel, rádiókkal nem.

Egyes elemzők a Starent tavalyi felvásárlását úgy értékelték, hogy a Cisco tett egy lépést a WiMax irányából a nagyobb LTE-piac felé. Míg a WiMax gyökerei a vezeték nélküli hálózat világából erednek, és a technológia az Intelhez kötődik, addig az LTE hátterében a világ legnagyobb mobilhálózat-felszerelés gyártói állnak, például az Ericson és az Alcatel-Lucent. A Cisco kifejezésre juttatta, hogy nem kíván versenyezni velük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.