Hirdetés
. Hirdetés

Kiszivárgott hírek az új Intel processzorról

|

Az új, négymagos mobil CPU-ról már bejelentése előtt cseppentett némi információt a HP és a Dell.

Hirdetés

A Hewlett-Packard és a Dell is elszólta magát még az előtt, mielőtt az Intel bejelentette volna új négymagos mobil processzorait.

A HP oldalára kikerült az Envy 17 laptop kezelési útmutatója; a leírásban az új processzor adatai is szerepelnek, így aki belenézett az Envy 17 leírásába, megtudhatta, hogy négymagos Core i7-840QM vagy Core i7-740QM processzorok hajtják a masinát. A Dell még ezt megelőzően kilistázta az új lapkákat, mint a Studio 15 noteszgép opcióit: ez az információ még mindig elérhető a Google gyorsítótárazott oldalán.

Az Intel Core i7 840QM processzor 1,86 GHz-en fut és 8MB gyorsítótárat tartalmaz. Természetesen bírja a gyártó Turbo Boost technológiáját és képes 3,2 GHz-re feltornászni órajelét a jobb teljesítmény érdekében. A Core i7 740QM alap frekvenciája 1,73 GHz, melyet 2,93 GHz-ig képes feltornászni, a beépíett gyorsítótár mérete 6 MB, a CPU fogyasztása 45 Watt.

Az említett laptopokat asztali gépek kiváltására tervezték, a célközönség pedig lelkes teljesítmény-hajhászokból, jellemzően játékosokból áll. A HP ebben a hónapban jelentette be az Envy 17 modellt és azt is elárulta, hogy négymagos processzor lesz benne - ennél többet azonban nem közölt: még azt sem, hogy az AMD vagy az Intel gyártja majd a chipeket. Az AMD nemrég jelentett be laptopokba szánt többmagos CPU-kat.

Az említett CPU modellek lesznek az Intel első olyan noteszgépekbe szánt processzorai, melyek négy magot tartalmaznak és 32 nanométeres gyártástechnológiával készülnek. A cég még januárban jelentette be a Core i3, i5 és i7 laptop processzorait, de közülük egy sem volt négymagos. Elérhetők ettől még négymagos Intel processzorok noteszgépekbe, ám még a 45 nanométeres gyártástechnológiára építve, a Core 2 Quad brand alatt.

Az új lapkák a Westmere mikroarchitektúrára támaszkodnak, mely a Nehalem architektúra ?kistestvére". A Nehalem annyiban erősebb, hogy gyorsabb összeköttetést biztosít a CPU és a rendszerkomponensek között.

Egyetlen lapkán telálható a Westmere ?térképén" is a CPU és a GPU (grafikus processzor), ami segít javítani a grafikus teljesítményt, egyúttal kisebb energiafelhasználással oldja meg a feladatot. Minden mag egy időben két hardveresen ütemezett szálat futtathat, így jobban ütemezhetők a sokszálú alkalmazások.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.