Hirdetés
. Hirdetés

Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszközt fejlesztett a pécsi zMed

|

A CT- és MR-felvételeket körbe lehet járni, és az egyes szerveket meg lehet vizsgálni különböző szögekből is.

Hirdetés

Az egészségügyben használt hagyományos CT és MR felvételekből kiterjesztett valóság alapú, háromdimenziós képeket alkotó orvosi segédeszközt fejlesztett ki a zMed Zrt. a Pécsi Tudományegyetem és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet szakembereivel közösen.

A 2017-ben alapított, magyar tulajdonú, Pécsen működő társaság hat év munkájával megvalósult fejlesztése a diagnózist alkotó és műtéteket tervező orvosok munkáját teszi hatékonyabbá.

A megoldással a CT- és MR-felvételeket a felhasználók körbe tudják járni, és az egyes szerveket meg tudják vizsgálni különböző szögekből is, emellett az orvosok egyidőben dolgozhatnak a felvételeken, konzultálhatnak kollégáikkal, megoszthatják a képeket pácienseikkel.

Hirdetés

A fejlesztést - amely a kommüniké szerint a piacon hiánypótló képfeldolgozást és megjelenítést eredményez - a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) közel 900 millió forintos támogatásával, összesen 1,083 milliárd forintból valósították meg.

Az orvostechnológiai képalkotó eljárások fejlesztésével foglalkozó, az elmúlt években néhány főt foglalkoztató zMed Zrt. mindeddig kutatási és fejlesztési periódusban működött, bevételük nem volt; jövőbeni céljaik és terveik között szerepel az új termék értékesítése a piacon.

A nyilvános cégadatok szerint a zMed Zrt. 2022-ben és 2021-ben nem ért el értékesítésből származó bevételt, tavaly 4,8 millió, 2021-ben pedig 9,6 millió forintos veszteséggel zárt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.