Hirdetés
. Hirdetés

Kizöldül a Hewlett Packard

|

November 1-től két különálló cégként lesz jelen a tőzsdén a HP, amit az új logó színváltással is tükröz.

Hirdetés

Bemutatta új logóját a Hewlett Packard Enterprise, a HP nagyvállalati megoldásportfólióját továbbvivő vállalat. Mint arról tavaly ősszel hírt adtunk, a HP két különálló cégbe szervezi területeit, és a meglévő, kék logó a nyomtató- és PC-üzletágat öröklő vállalaté lesz.

– A sok évtizedes hagyományokkal rendelkező technológiai óriáscégek számára az egyik legnagyobb kihívást a további növekedés jelenti, miközben napjaink meghatározó piaci szereplői gyakran 20 évnél is fiatalabbak – mondta Gonda Gábor, a HP Magyarország vezérigazgatója. – Az informatika fogyasztási cikké, közműszolgáltatássá vált, ami újfajta megközelítést követel a szállítóktól. A nagyok, miként azt a közelmúlt akvizíciói is mutatják, a megújulás útját keresik, és a HP szétválása is ezt példázza. A létrejövő Hewlett Packard Enterprise és a HP Inc. a továbbiakban külön utakon jár, és gyorsabban tud majd nőni, személyesen is így gondolom. A nyomtató- és PC-piac ma már kifejezetten fogyasztói-lakossági jellegű, és erősen eltér a nagyvállalati szolgáltatások piacától, ezért a két terület más-más szállítói megközelítést követel.

 

Gonda Gábor hozzátette, a Hewlett Packard Enterprise a jövőben még inkább a piaci igényekre tudja majd hangolni szolgáltatásportfólióját. Ezen a területen a szoftverinnovációra még a hardverfejlesztésnél is többet fordít a vállalat, a szoftveresen meghatározott adatközpont környezetekre fókuszál, beleértve az infrastruktúrát, az információmenedzsmentet, valamint a magán és hibrid felhőket.

– Meg Whitman vezetésével a HP folyamatosan növelte készpénzállományát, és olyan nagy akvizíciók által is bővítette nagyvállalati portfólióját, mint a megoldásként kiváló Autonomy, a Vertica, és legutóbb az Aruba – mondta a vezérigazgató. – Meggyőződésem, hogy ez egy fontos üzenet a piac felé.

November 1-jére zárulhat le a globális szervezet szétválasztása, amely a vezérigazgató szerint nemcsak szervezeti és HR oldalon, hanem IT vonatkozásban is nagy feladatot jelent. A megadott céldátumtól a HP a tőzsdén is két külön vállalatként fog megjelenni, de mindkét utódcég továbbra is a Fortune 50 listán marad. Tavalyi árbevételük 57,6 milliárd dollár (Hewlett-Packard Enterprise), illetve 57,3 milliárd dollár (HP Inc.) volt

Tudásexport Magyarországról

Magyarországon a HP árbevétele tavaly 81,5 milliárd forint volt, ami csökkenést mutat 2013-hoz képest. Ez részben az EU források kihelyezésében tapasztalható ingadozás, a Magyarországon gyártott HP termékek iránti, változó kereslet, valamint az árfolyammozgás hatásával magyarázható a vezérigazgató szerint. A bevételek több mint fele, 48,5 milliárd forint így is az exportból származott. A 6,5 milliárd forint adózott eredmény nem mutat nagy eltérést a megelőző évhez képest. A foglalkoztatottak létszáma a tavaly előtti 2399-ről 2439-re nőtt.

– Nehezebb év volt számunkra a tavalyi, mint 2013, de jól szerepeltünk a piacon – mondta Gonda Gábor. – Export árbevételünk viszonylag stabil volt, de összetétele megváltozott: a gyártásból származó bevétel csökkent, azonban ezt ellensúlyozta a magasabb hozzáadott értékű tudásexport növekvő árbevétele. Projektszolgáltatások üzletágunk teljesítményére büszkék vagyunk, közel 200 projektmenedzserünk elsősorban nemzetközi projekteken dolgozik.

Összességében növelni tudta alkalmazottainak létszámát a HP Magyarország 2013-hoz képest, annak ellenére, hogy néhány ügyfele insourcolta korábban kihelyezett folyamatait. Több frissdiplomást alkalmazott a magyar leányvállalat, gyakornoki programja keretében a budapesti egyetemek mellett a győri és a debreceni egyetemmel is együttműködik.

– Számunkra kritikus szegmensekben piaci részesedésünk stabil, illetve nőtt, mint pl. az adattárolás területén, ahol 3PAR megoldásunk jól teljesített – mondta a vezérigazgató. – Az x86-os szerverek piacán hagyományosan erősek vagyunk, és tavaly is tartottuk pozíciónkat, de figyelemmel kísérjük és komolyan vesszük az új versenytársakat. Anélkül, hogy megnevezném a piaci szereplőt (a Lenovót – a szerk.), annyit mondanék, hogy ez a verseny más lesz, mint az akvizíció előtt, és meggyőződésünk, hogy jelentős előnyünk van. A hálózati eszközök piacán az eladott darabszám alapján a második helyre jöttünk fel, majdnem fej-fej mellett az első szereplővel, amelynek csak bevétel alapján mért piaci részesedése nagyobb sokkal, mint a miénk. Ahogyan azt a pár hete bejelentett Aruba akvizíció is tükrözi, stratégiánkban fontos szerepet kapnak a hálózati megoldások.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.