Hirdetés
. Hirdetés

Konvergens infrastruktúra a HP BladeSystems platformján

|

Mostantól a HP új Integrity szerverei is ugyanarra az architektúrára épülnek, mint az x86-os HP ProLiant és a csúcskategóriás HP Superdome 2 kiszolgálók.

Hirdetés

A HP szerint az adatközpontok következő nemzedéke olyan egységes, konvergens infrastruktúrára fog épülni, amelyben a különböző erőforrások - a szerverek, a tárolórendszerek, a hálózati eszközök - ugyanazokat a szabványos komponenseket tartalmazzák, és ugyanazokkal a felügyeleti eszközökkel menedzselhetők. Ez az egységes architektúra Lego-szerű, moduláris építkezést tesz lehetővé a belépőtől egészen az üzletkritikus szintig, számos előnyt kínálva a méretezés és a rendelkezésre állás, a birtoklási összköltség (TCO) és az energiafogyasztás, valamint az üzemeltetéshez szükséges tudás újrahasznosítása terén.

Mindez ráadásul nem jövőkép, hanem már ma is elérhető a HP egységes platformra helyezett eszközkínálatában. Az új HP Integrity szerverek alapját is adó Blade Scale architektúra első ízben teszi lehetővé, hogy a felhasználók egyazon - kiszolgálókat, tárolókat és hálózati elemeket is tartalmazó - rekeszen belül, azonos komponenseket, eszközöket és folyamatokat használva telepítsék, automatizálják és menedzseljék az összes alkalmazást az adatközpontban.

- A HP mindkét szervercsaládja azonos, c3000-es és c7000-es keretekbe illeszthető, és megegyező alkatrészekből épül fel - mondta Birnbauer Péter, a HP Magyarország kritikus rendszerekért felelős termékigazgatója. - Egy ProLiant szerverből kivett ventilátor például minden további nélkül a Superdome 2 szerverbe helyezhető. Hasonlóképp a kiszolgálók ugyanazokat a memóriamodulokat és VirtualConnect I/O hálózati elemeket használják. Ez a belépő szintű x86-os szervertől a folyamatos rendelkezésre állást adó kiszolgálókig ívelő, egységes blade architektúra jelenleg egyedülálló a piacon. Ezt az üzletileg kritikus portfóliót mindössze három szervertípus alkotja, így a felhasználók könnyebben áttekinthetik a kínálatot, és kiválaszthatják az igényeiknek megfelelő kiszolgálókat, amelyeket szabványos méretű szekrényekben, rendkívül egyszerű módon kombinálhatnak és kapcsolhatnak össze.

Újdonság, hogy a korábban speciális kialakítású szekrénybe szerelt HP Integrity Superdome blade-ek mostantól szintén szabványos méretűek, így szabadon összeköltöztethetők egyazon rack szekrénybe a többi Integrity és ProLiant szerverrel, ami jobb helykihasználást tesz lehetővé az adatközpontban. Az egységes Blade Scale architektúrára épülő Integrity Superdome 2 emellett több mint száz olyan technológiai újítást tartalmaz, amely a kivételesen magas szintű rendelkezésre állást szolgálja. Ezek egyike a Crossbar Fabric, amely a blade-ek és az I/O-portok közötti redundáns, intelligens adattereléssel (routing) emeli a rendszer hibatűrését.

A HP konvergens infrastruktúrájának részét képező, egyedülálló Blade Link technológiával a felhasználók rendkívül egyszerű módon skálázhatják és konfigurálhatják át szervereiket. Gyakorlatilag egy passzív elemeket tartalmazó előlap csatlakoztatásával több blade szervert vonhatnak össze egyetlen két-, négy- vagy nyolcfoglalatos rendszerré. Ezzel a módszerrel - az erőforrások tekintetében hasonlóan konfigurált Integrity rack-szerverekhez képest - akár kilencszeresére növelhető a teljesítmény feleakkora helyen.

 


 

A HP Integrity szerverek magas rendelkezésre állását a HP-UX operációs rendszer is biztosítja, amelynek 11i v3-as verziója a HP ügyfelektől származó adatai szerint a piac leginkább hibatűrő alapszoftvere. A HP-UX automatikus terheléskiegyenlítési funkciójának köszönhetően a felhasználók a mindenkori üzleti igényeknek megfelelően, rugalmasan méretezhetik virtuális szervereik teljesítményét. Ehhez a HP-UX használatalapú fizetési konstrukcióban is megvásárolható. Újdonság, hogy az operációs rendszer eddigi processzormag alapú licencelése processzor alapúvá vált, ami azt jelenti, hogy egy négymagos processzorra is csupán egy HP-UX licencet kell vásárolni. Ez az egységesen alkalmazott blade architektúrából származó költségelőnyök mellett ugyancsak nagyban hozzájárulhat a kedvezőbb TCO eléréséhez a konvergens infrastruktúrára épülő adatközpontokban.

- Most érdemes áttérni HP infrastruktúrára - mondta Birnbauer Péter. - A szerverkínálat ilyen mértékű egységesítése és az ebből eredő volumen lehetővé teszi számunkra, hogy kiszolgálóinkat versenytársainkhoz képest kedvezőbb áron kínáljuk.

Az azonos komponensekből felépülő HP szerverek szintén egységesen a HP BladeSystem Matrix with HP-UX menedzsment megoldásával felügyelhetők. A Matrix a HP egyedülálló konvergens szoftverplatformja heterogén adatközpont-környezetekhez. Ezzel a megoldással a felhasználók az összes rendszert - a szoftvereket, a szervereket, a tárolókat és a hálózati elemeket is beleértve - azonos felügyeleti platformról kezelhetik, és automatizálhatják az adatközpont által adott szolgáltatásokat. A vállalatok ennek köszönhetően az infrastruktúra felügyeletéhez szükséges tudást is konszolidálhatják - amellyel a ProLiant szerverek elterjedtsége folytán nagyon sok szervezet eleve rendelkezik. Mindez emberi erőforrás tekintetében is jelentős költségcsökkenést eredményezhet a HP Integrity portfóliójára épülő, konvergens infrastruktúrát használó vállalatoknak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.