Hirdetés
. Hirdetés

Kórházba juttatta lángoló laptopja

|

Öt éve ismert a probléma, most közel félmillió dollárt kell fizetnie a gyártónak a defektes telepek miatt. Legalább két esetben emberi sérülés is történt.

Hirdetés

Összesen 22 esetet jegyeztek fel hibás akkumulátorok túlhevüléséből következően a Hewlett-Packard laptopjai kapcsán. Az első 2007 szeptemberében következett be, ám hónapokig még csak be sem jelentették a meghibásodást. A helyzet csak a napokban rendeződött; a HP kénytelen 425 ezer dollárt fizetni az ügy elsimítása érdekében, jelentette be tegnap az amerikai Fogyasztóvédelmi Bizottság.

túlhevülő laptop
túlhevülő laptop

Túlhevülő akkumulátorok okoztak gondot a laptoptulajdonosoknak - képünk illusztráció

„Legalább két esetben a hibás termék sérülést okozott tulajdonosának; ezek közül legalább egy esetben kórházi kezelésre szorult az incidenst elvszenvedő fél” - olvasható a bizottság ismertetőjében. A bűnös az az egyébként általánosan használt lítium-ionos akkumulátor, amit a vállalat egyes új noteszgépeiben kiegészítőként vagy alkatrész formájában értékesített. A telepek hibás kialakításuk miatt ugyan nem szükségszerűen, de néhány alkalommal túlhevülhettek, ami égési sérüléssel járó jelenséget produkálhatott: több olyan esetet jegyeztek fel, amikor a készülékből lángok törtek fel, állította a bizottság.

Nem sokkal a bejelentést követően a HP a nyilvánossághoz fordult, melyben a fentieket elismerve bejelentette akkumulátor-visszahívási programját. Ez összesen 32 ezer telepet érint, közölte az amerikai vállalat. Legalábbis egyelőre, mert a fogyasztóvédelem továbbra is várja azok panaszát, akiknek gondot okozott a rakoncátlankodó energiatároló - ezen a website-on tehetnek bejelentést.

Nincsen egyedül a problémával a Hewlett-Packard, a lítium-ionos akkumulátorok, dacára annak, hogy gyakorlatilag minden kisméretű hordozható elektronikai eszközben megtalálhatók, nem problémamentesek. A Dell és a Toshiba hasonló visszahívási akcióval volt kénytelen élni az elmúlt években - utóbbi gyártók a Sony által készített energiatárolók hibái miatt kényszerültek erre a profitot csökkentő lépésre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.