Hirdetés
. Hirdetés

Korong vagy letöltés?

|

A Blu-ray pár hónappal ezelőtti győzelme mintha meg sem történt volna: sem lejátszókat, sem BD-filmeket nem vásárolnak lényegesen többen.

Hirdetés

November közepe van, beindult a dzsinglbell és az integető műanyag télapók szezonja, a fogyasztói társadalom megkezdte belepréselni a retinánkba és cerebellumunkba, hogy VEGYÉL AJÁÁÁÁNDÉÉÉÉKOOOOT!!! ÉÉÉÉRTEEED??? VEGYÉÉÉÉL!!! Oké, vegyünk, lássuk csak, mi hiányzik még a boldogsághoz. Van már HD Ready tévénk, ne adj' isten Full HD, kézenfekvő, hogy valamit nézni is kellene rajta, a tévéműsorokon kívül. DVD-lejátszót vagy felvevőt venni már snassz, legyen hát Blu-ray. Aszondja, hogy Sony BDP-S350 a Media Marktban 75 ezer forint. Mi a manó??

Idén januárban, amikor a Warner bejelentette, hogy a Blu-ray mellett döntött, és ezzel megpecsételte a HD DVD sorsát, egy bizonyos Strategy Analytics brit piacelemző cég munkatársa a CES-en akképpen vélekedett, hogy a Toshibát minden bizonnyal "porig sújtotta" a Warner döntése. Továbbá míg a nagy felbontású háború vége rossz hír a Toshibának, jó hír a fogyasztóknak, mert a szórakoztatóipar most már felsorakozhat egy formátum mögé, és az árak csökkenni fognak. A Toshiba viszont amerikai marketingigazgatóján keresztül azt üzente: a Warner valóban nehéz pillanatokat okozott, de a Toshibát már többször nyilvánították halottnak - túl korán. Ez akkor még szánalmas keménykedésnek tűnt, de utóbb kiderült, volt alapja.

Itt vagyunk tehát a karácsony küszöbén, és árcsökkenésnek nyoma sincs. Persze, lesznek akciók, de akkor is nehezen elképzelhető, hogy a Blu-ray asztali lejátszók ára hirtelen felére zuhan. Ennyi kellene, hogy legyen ugyanis az ára, hogy felvegye a versenyt a Toshiba XD-E500 lejátszójával. Miért pont ezzel? - kérdezheti jogosan a kedves olvasó.

Nos, a Toshiba nem sokáig nyalogatta a sebeit a HD DVD halála után. Jó érzékkel felismerte, hogy az átlagvásárló nem dörzsölt geek, aki tudja, hogy mi a különbség a 720p és az 1080p között, hanem elsősorban az árat nézi (ráadásul akkoriban még alig fodrozott a gazdasági recesszió), és ha a gépen azt is látja, hogy az HD, akkor már fél siker (de inkább több). Így hát megalkotta az XDE-technológiát, aminek az alapja már megvolt a HD DVD-ben, ezzel a normál DVD-felbontást fel lehet skálázni nagy felbontásúra, pontosabban - saját bevallása szerint is - ahhoz közelivé. Az augusztusi IFA kiállításon már be is mutatta az XD-E500 lejátszóját, amely azóta már megvásárolható 130-140 eurós áron. Vegyük még hozzá azt is, hogy itthon BD-filmet 6000 forint alatt nem találunk - meglehetősen borsos ár ahhoz képest, hogy a legtöbb filmet egyszer nézzük meg. Így pedig igencsak hátrányos helyzetűnek mondható a Blu-ray helyzete momentán. Ha pedig mindez nem lenne elég gond a BD-tábor számára, akkor ott vannak a letöltések is.

Egy évvel ezelőtt Michael Bay rendező-producer (Transformers, Pearl Harbor) némileg meghökkentő összeesküvés-elmélettel lépett elő, miszerint a Microsoft hathatósan közreműködött a Blu-ray és a HD DVD közötti háború elodázásában, százmillió dolláros csekkek formájában. Értsd: így pénzelte a Microsoft a filmstúdiókat, hogy HD DVD-n adják ki filmjeiket, szemben a technikailag jobb Blu-ray-jel. A cél pedig az volt, hogy zavart keltsenek a piacon, amíg elterjednek a digitális letöltések, és a felhasználók ezt választják a fizikai hordozók helyett. Bay nem fejtette ki, hogy miért tenné tönkre szándékosan a Microsoft a HD DVD-t, aminek kifejlesztésébe maga is sok dollárt ölt bele, de feltehetően a logika az, hogy az Xbox Live szolgáltatásukat akarják ezzel erősíteni. Tény, hogy két hónapra rá a Gartner és az iSuppli is arra figyelmeztetett: az iTunes, Amazon és más online filmboltok az elmúlt években jelentősen bővítették videotartalom-kínálatukat, és a médiaterjesztés fizikai eszközökön hamarosan a múlté lehet.

Persze korai még a BD-t temetni. Több gigabájtos tartalmak letöltése azért még Amerikában sem magától értődő, viszont filmeket nemcsak asztali lejátszókon tekinthetünk meg, hanem például Playstation 3 játékkonzolon is, ami erre tökéletesen alkalmas. Végül pedig: a HD-kamerák terjedésével a házi videókat valamin tárolni is kell, ami lehet természetesen külső merevlemez, de kézenfekvő megoldás a Blu-ray lemez is. Ha pedig ilyen írót szerelünk a számítógépbe, megfelelő videokártyával már kész is a tévéhez csatlakoztatható BD-lejátszó.

A BD-piac tehát meglehetősen bágyadt még, de ez még változhat. Egy biztos: ez a karácsony nem a Blu-rayé lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.