Hirdetés

Közel kétmillióan szélessávon

|

Júniusban 1,98 millió szélessávú internet-előfizetés volt Magyarországon, a piacvezető a Magyar Telekom - áll a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság jelentésében.

Hirdetés

Júniusban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL internetszolgáltatásra előfizetők száma 795 ezer volt. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság gyorsjelentésben szereplő - legnagyobb - kábelszolgáltatók előfizetései júniusban 778 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 235 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében 2011 júniusában az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek száma a teljes piacra vonatkozóan 1,982 millió volt.

A teljes piacra vonatkozóan - valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve - a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,6 százalék, második a UPC, piaci részesedése 20,9 százalék, a harmadik a sorban több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12,3 százalékot tesz ki. Jelentős előfizetői tábora van még a Diginek és az Invitelnek.

Szélessáv

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes- és kábeltelevízió-hálózatos hangátviteli csatornák száma összességében tovább csökkent a májusi csaknem 2,986 millióról, ez az érték júniusban közel 2,964 millió volt. A teljes hangcsatorna-számon belül a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,15 millió (az előző hónapban 2,18 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 644 ezer (az előző hónapban 638 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 109 ezerre nőtt az előző havi 108 ezerről.  A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke a májusi 2,986 millióról 2,964 millióra esett vissza június végére.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 63,3 százalékot jelent június végén. Második helyen az Invitel áll 12,9 százalékkal, ezután a UPC 10,1 százalékkal, majd a Digi 7,5 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó 6 százalékán több tucat kis szolgáltató osztozik.

Júniusban a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága 60,68 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 345 millió, IP-alapon pedig 91 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 150,1 perc volt. A júniusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. január óta összesen 630 ezer számot hordoztak.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.