Hirdetés
. Hirdetés

Közlekedésinformatikai megoldásokat mutatott be a Synergon

|

Közösségi, azon belül is buszközlekedéshez kapcsolódó jegy- és bérletértékesítő automata megoldást mutatott be Sopronban a Synergon Rendszerintegrátor Kft. A vállalat az elmúlt héten Győrben prezentálta az ott bevezetésre kerülő forgalomirányítási és utastájékoztatási megoldását.

Hirdetés

Országosan egyedülálló utastájékoztató és forgalomirányító rendszert épít ki Győrben a Synergon Rendszerintegrátor Kft. A vállalat Közlekedési Szektor üzletágvezetője a projekt nyitórendezvényén bemutatta azokat az eszközöket, amelyek tavasztól 21. századivá teszik a győri közösségi közlekedést. Szenes Zoltán elmondta, a Synergon által szállított eszközökkel a Kisalföld Volán pontos, valós információkat kap a járműflotta helyzetéről, műszaki állapotáról, az utasokról.

A térképen követett járatokat baleset, útzár esetén azonnal el tudják terelni a diszpécserek, akik a buszsofőrökkel egy, a fedélzeten elhelyezett érintőképernyős konzolon keresztül kommunikálhatnak. Ez az eszköz figyelmezteti a sofőrt arra is, ha késésben van. Ilyenkor a buszvezetőnek automatikusan lehetősége lesz a csomópont vezérlővel zöldhullámot kérni magának a jelzőlámpáknál. Minden autóbuszt felszerelnek egy számítógéppel, valamint olyan hangos utastájékoztató rendszerrel, illetve kijelzőkkel, amelyek a következő megállót, átszállási lehetőséget jelzik az utasoknak, de ezen keresztül maga a diszpécser is tud kommunikálni az utasokkal. Szenes Zoltán elmondta, hogy a rendszer a sofőr biztonságát szolgáló vészjelzővel van ellátva, azt aktiválva a diszpécser számára hallhatóvá és a későbbiekben akár kamerákkal láthatóvá is válik, ami a járaton történik.

A megállóban várakozó utasok az információs oszlopokon nyomon követhetik, hogy hol jár az általuk várt járat, a vakok, gyengén látók speciális nyomógombokkal tehetik hallhatóvá az információkat.

A rendszerrel mérhető és pontos teljesítményadatok állnak majd rendelkezésre, amelyek jó alapként szolgálnak a menetrend-tervezéshez. Az utas komfortérzete nő, az önkormányzat, mint megrendelő pontosan mérhető közszolgáltatást vásárol.

Sopronban, a ma tartott projekt nyitórendezvényen a Synergon Rendszerintegrátor Kft. bemutatatta a városban telepítésre kerülő jegy- és bérletértékesítő automata berendezéseit, melyek szállításán túl, biztosítja azok háttér és felügyeleti rendszerének testre szabását, beüzemelését.

A megállókban telepítésre kerülő, a nap 24 órájában az utazók rendelkezésére álló automaták készpénzzel és kártyával is működnek, így a jegyet, vagy bérletet vásárlóknak nem kell közlekedési csomópontokat, vagy éppen jegypénztárakat keresniük. Nem csak menetjegy és bérlet vásárlására, hanem akár rendezvényre történő jegyértékesítésre is (mint Volt Fesztivál, sport események, stb.) alkalmazható a rendszer, illetve a megállókba telepített automata. További előnyt jelent, hogy a jegykiadó gyorsan kezelhető, az idegen nyelvet beszélő utazó a magyar mellett német és angol nyelvű tájékoztató menüt is választhat menetjegy vásárlásakor. A berendezés egyúttal megfelel az európai esélyegyenlőségi szabványoknak is, kialakítása során a fejlesztő figyelembe vette a fogyatékkal élő felhasználók igényeit is (kerekes székből is biztosított a hozzáférés, míg a vakok és gyengénlátók a hangutasításokkal kísért és domborjelzésekkel ellátott kezelőfelülettel használhatják).


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.