Hirdetés
. Hirdetés

Közös Java-fejlesztésekkel ?sokkol? az Oracle és az IBM

|

Az Oracle és az IBM hétfőn közös megállapodást írt alá a nyílt forráskódú Java-technológiák legfontosabb referencia-implementációjának tekintett OpenJDK fejlesztéseiről.

Hirdetés

Az Oracle és az IBM együttes erővel létrehoznak egy, az OpenJDK-t (Java Development Kit) gondozó közösséget, amelynek egyik legfontosabb feladata a Java SE (Standard Edition) fejlesztések felügyelete lesz. A felek együttműködése a JDK mellett a Java programnyelvre és a Java Runtime Environmentre is kiterjed majd. A specifikációs munka elsődleges terepe továbbra is a JCP (Java Community Process) marad - jelentették be a vállalatok, hozzátéve: közösen dolgoznak majd a JCP megerősítésén.

Rod Smith, az IBM feltörekvő technológiák fejlesztéséért felelős alelnöke, több alkalommal is hangsúlyozta cége újsütetű elkötelezettségét az OpenJDK mellett, miközben az Oracle-lel kötött partneri megállapodás fontosságát méltatta. Az együttműködés, ahogy fogalmazott: ?"alkalmas arra, hogy eloszlassa a Java jövőjével kapcsolatos kétségeket".

?Az OpenJDK melletti elkötelezettségünk az egész [fejlesztői] közösségnek javára válhat, és jelentősen felgyorsíthatja az innováció eddigi ütemét" - jelentette ki Smith.

Az IBM korábban még sohasem kapott meghívást az OpenJDK-ban való közreműködésre, ám maga is elindította saját Java-implementációját, az Apache Harmony projektet.

Az IBM és az Oracle egyaránt tartja magát a közelmúltban bejelentett, a JDK 7-re és JDK 8-ra vonatkozó OpenJDK fejlesztési roadmaphez. A JDK 7 olyan fejlesztéseket tartalmaz majd, mint a Java Virtual Machine teljesítményének javítása, vagy az új I/O APIS; a 8-as verzióban várhatóan kisebb nyelvi javításokat mutatnak majd be.

Az IBM-Oracle szövetség megkötése egyértelműen mutatja, hogy a piac két legerőteljesebb szereplője hasonlóan véelkedik a technológiai jövőjével kapcsolatban- nyilatkozta Al Hilwa, az IDC elemzője. ?Szeretnék megmutatni, hogy továbbra is készek a Javaba invesztálni, és hisznek a technológia gyors fejlődésében" - vélekedik az elemző.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.