Hirdetés
. Hirdetés

Közösségi központ lesz az Outlook?

|

Megjelent az Outlook Social Connector új bétája. Nézzük, mit küld hadba a Microsoft a Zümm ellen!

Hirdetés

A Google Zümm megjelenésekor a Microsoft a harcias arcát mutatta. Rögtön nekiesett a vetélytársának, feleslegesnek titulálva a Gmail levelezőjébe integrált közösségi megoldást. "Az emberek elfoglaltak, és nincs szükségük még egy közösségi oldalra. Csupán kényelmesen használható, integrált szolgáltatásokra vágynak" - írták sajtóközleményükben, amelyben emlékeztettek arra, hogy a Hotmail már egy ideje rendelkezik hasonló szolgáltatással.

 

social-connector.jpg

LinkedIn az Outlook 2010-ben


Ezen érvelésük részben igaz volt, hiszen tény, hogy a Hotmail levelezőjébe a Windows Live szolgáltatásain keresztül integrálhatók többek között a Flickr, a Facebook és a Twitter üzeneteit, a megoldás mélysége mégis elmaradt a Google Zümmtől. Sokan emiatt a redmondi szoftvercég egy másik megoldására hívták fel a figyelmet, amelyben talán több potenciál lakozik, mint Live-os társában. A 2009-es Professional Developers Conference rendezvényen elsőként bemutatott Social Connector ugyanis arra hívatott, hogy a kliens oldali Outlook levelezőbe összegyűjtse a felhasználók webes tevékenységet, a Windows Live profiloldalához hasonlatosan. A két megoldás között a különbség csak annyi, hogy míg a Live belső oldalait viszonylag ritkán látogatják a felhasználók (sokan valószínűleg nem is tudják, hogy létezik), addig az Outlook elterjedt szoftvernek számít.

A Social Connector

Gyakorlatban az Outlook beépülő modulja nagyjából hasonlóan működik, mint a Zümm, vagy éppen a Windows Live. A kapcsolt szolgáltatásoktól lekéri az információkat, hogy a felületén jelenítse meg azt. Különbség, hogy esetében ezen információk nem zúdulnak ránk egyetlen felületen, hanem a szoftver azokat a névjegyekhez csoportosítja. Így tesz például Teszt Elek esetén is, akinek a LinkedIn, a Facebook és a Live aktivitását akkor tekinthetjük meg, ha a névjegyére kattintunk, ha levelet írunk számára, vagy egy tőle érkező üzenetet olvasunk. A fenti szolgáltatásoktól eltérően fontos különbség még, hogy azokra reagálni az Outlookon belül nem tudunk, ahhoz be kell lépnünk az adott közösségi oldalra. Az Outlook csupán megjelenít, hogy naprakészek lehessünk kapcsolataink viselt dolgaival.

A megoldás a Google Zümm nyomában van, hiszen nem egészen egy héttel az utóbbi megjelenését követően, február 17-én a Microsoft bejelentette, hogy elkészült az Outlook beépülő moduljának a frissített bétájával, amely már letölthető a redmondi szoftvercég oldaláról. Sőt kipróbálható a gyakorlatban is, hiszen a LinkedIn már elkészítette a saját modulját, amely telepítésével az Outlook 2003, 2007 és a béta állapotú 2010 levelezőjébe beépíthetjük a céges közösségi oldalon megtalálható ismerőseink webes tevékenységét. A vállalati felhasználók számára jó hír lehet, hogy emellett a Microsoft ígérete szerint az Office 2010 megjelenését követően a SharePoint tevékenységek is integrálhatóak lesznek az Outlookba.

 

 

 

Működés közben
(Megtekintéséhez Silverlight szükséges; érdemes a 3. percig elpörgetni)


Hogy a magánfelhasználók se maradjanak érdekes tartalom nélkül, arról a várhatóan még 2010 első felében érkező Facebook és MySpace, valamint Windows Live hasonló webszolgáltatása fog gondoskodni. Azok, amelyeket a cégeknél valószínűleg tűzzel-vassal fognak irtani, ha nem központilag felügyelik, hogy a munkavállalók mit telepíthetnek/telepítenek a gépeikre. Ezen felül mivel a redmondi szoftvercég közkinccsé tette a Social Connector fejlesztőkészletét, ezért idővel több más szolgáltató beépülő modulja is megjelenhet, amely akár vonzóvá is teheti az Outlook új funkcióját.

Az előzetes hírek szerint a Social Connector része lesz a júniusban megjelenő Office 2010 irodai programcsomagnak. Míg az Outlook 2003 és 2007 felhasználói körülbelül ekkor tölthetik majd le a megoldás végleges verzióját, valamint a Facebook, a MySpace és a Windows Live beépülő modulját is. A LinkedIn kezelésére felkészített Social Connector bétája addig is kipróbálható, habár egyelőre csak a 32 bites verziója tölthető le a redmondi szoftvercég oldaláról (64 bites változata csak az Office 2010 megjelenésekor érkezik).

 

 

outlook2010-connector.jpg


Teendők Outlook 2010 esetén

Ha az idén júniusban megjelenő Office 2010 mellett szeretnénk tesztelni a Social Connectort, akkor egy feladatot el kell végeznünk a telepítés előtt, máskülönben ügyködésünknek fagyás lesz az eredménye. A Vezérlőpulton belül a „Programok és szolgáltatások" menüpontnál keressük meg a Microsoft Office Professional Plus 2010 alkalmazást, majd kattintsunk a "Módosításra". A felugró ablakban a "Add or Remove Features" útvonalon haladjunk tovább, és a fastruktúrában nyissuk meg az Outlook elemein belül az "Outlook Add-Ins" könyvtárat. Itt meg kell jelennie az "Outlook Social Connector" modulnak, amelyet tiltsunk le (Not Available) a még telepítés előtt. Végül a "Continue" gombra kattintva lépjünk tovább és telepítsük az Outlook Social Connector legújabb bétáját.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.