Hirdetés
. Hirdetés

Kuba saját Linuxot fejlesztett

|

Kuba elkészítette a nyílt forráskódú operációs rendszer, a Linux egy saját verzióját.

Hirdetés

A saját fejlesztésű Linux rendszer neve Nova lett, ezt egy havannai konferencián mutatták be. A saját rendszert azért készíttették el, mert a többek között a kormányhoz tartozó gépeken le akarják cserélni a Microsoft Windows-t. Az oka egyszerű, mivel kereskedelmi embargó van jelenleg érvényben az Egyesült Államok és Kuba között, így nem tudják kellőképpen frissíteni a Windows-t, ez pedig állandó veszélyt, fenyegetettséget jelent a kormányzati és civil gépekre nézve is. A két ország közötti konfliktus 1959 óta, a jelenleg 82 éves Fidel Castro hatalomra lépése óta tart és most, hogy öccse, Raul Castro lépett helyére, ezzel a váltással még inkább kiéleződhet a helyzet.

 

 

kubalinux.jpg
 

 

 

A Nova Linuxot ugyanis első körben a kormány és az egyetem számítógépeire telepítik, bár többen félnek attól, hogy egyes speciális szoftverek nem futnak majd a rendszer alatt. Hector Rodriguez elmondta, hogy reményeik szerint 5 év múlva Kuba lakosságának legalább a fele a Novát használja majd, de minimum a Linux valamelyik változatát, elvégre ez egy teljesen ingyenes és teljes értékű operációs rendszer, amelyet világszerte folyamatosan fejlesztenek a saját igényeknek megfelelően.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.