Hirdetés
. Hirdetés

Kvízműsorban győzte le a gép az embert

|

Deep Blue gépével már sakkban legyőzte Kasparovot az IBM, most műveltségi vetélkedőbe neveztek be (Frissítve)

Hirdetés

Érdekes kihívást választott Watson szuperszámítógépe számára az IBM. Benevezte gépét az amerikai Jeopardy vetélkedőműsorba - ami nálunk Mindent vagy Semmit címen futott vágó Istvánnal -, ahol műveltségi kérdésekben kellett megmérkőznie a show két korábbi híres bajnokával.

 

 

Az Engadget által rögzített felvétel alapján Ken Jennings és Brad Rutter szinte csak asszisztált az IBM gépe mellett, Watson ugyanis 4400 pontot gyűjtött a játékban, míg legjobb emberi riválisa 3400 ponttal végzett.

 

A videót látva az emberben rögtön azon emlék elevenedik meg, mikor az IBM szuperszámítógépe 1997-ben győzedelmeskedett az akkori sakkvilágbajnok, Garry Kasparov felett. A két játék között lényegi különbség van, míg a sakk viszonylag egyszerűen lemodellezhető matematikai képletekkel, addig a műveltségről ezt nehéz elmondani. Sokkal komplexebb rendszer szükséges egy ilyen diadalhoz. Persze azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy nem egy valós, hanem egy IBM által megrendezett küzdelemről volt szó. Idővel majd minden kiderül, mivel egyelőre csak bemelegítésnek szánták a fenti fordulót. Az IBM közleménye alapján az igaz, 1 milliárd dolláros összdíjazású verseny majd február 14-én, 15-én és 16-án lesz. Akkor majd elválik, hogy Watson le tudja-e győzni a játék két korábbi bajnokát.

"Négy évi munka után kutatócsoportunk hisz abban, hogy Watson készen áll erre a versenyre, mivel képes azonnal megérteni a Jeopardy feladványokat, feldolgozni az információt, amelyhez hozzáférhet, s ezt követően precíz válasszal és egy pontos magyarázattal szolgálni" - mondta  David Ferrucci, az IBM kutató csapatának vezetője az IBM Power7 szerver alapú gépről. A szuperszámítógépről bővebb információ az IBM oldalán olvasható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.