Hirdetés
. Hirdetés

Lanyhul jövőre a BYOD-láz

|

Lehet, hogy mégsem a saját kütyük fogják majd uralni a vállalatokat?

Hirdetés

Szinte mindenki úgy véli, hogy a “Bring Your Own Device”, azaz a „hozd a saját kütyüd” trend hatalmas robbanás előtt áll, a saját mobil eszközök hamarosan teljesen átveszik az uralmat a vállalaton belül. De a Nucleus Research egészen másképp vélekedik. Frissen megjelent kutatásukban megdöbbentő előrejelzést közölnek: a vállalati mobilitás növekedésével a BYOD mértéke le fog csökkenni.

Véleményük szerint a BYOD-mánia az idei évben érte el csúcspontját, és jövőre kénytelen lesz szembenézni a valósággal. Az informatikai vezetőknek alapvetően tetszik az az állapot, hogy az okostelefonok - és kisebb mértékben a tabletek - beszerzési költsége az alkalmazottak pénztárcáját terheli. Ráadásul nagyrészt a dolgozók felelőssége az általuk birtokolt készülékek minden szempontból történő rendben tartása. A BYOD azt ígéri, a magánélet és a munkahely összevegyítése egyetlen készüléken produktívabbá teszi majd a dolgozókat.

byod
byod

Táblákat le!

Sok nagyvállalat, mint az Ingram Micro, a Cisco vagy a VMware, szabad utat engedett a BYOD-nak. A VMware a trend eredményeként jelentős mértékű megtakarításokra számít, a Cisco pedig egyenesen úgy véli, a BYOD lesz az, ami helyreállítja az IT és az üzleti részleg, finoman szólva sem túl jó, kapcsolatát.

A Nucleus előrejelzésével éles ellentétben áll a Gartneré, ami szerint a BYOD lesz a jövő év technológiai csúcstrendje, véleményük szerint 2013-ban nem a PC-k, hanem a mobil eszközök lesznek a webelérés leggyakoribb eszközei. Az Apple iPad például nyaktörő sebességgel lepi el a vállalatokat, állítja a Forrester Research, a cégek 81 százaléknak vannak tablet tervezetei és 2016-ig bezárólag mintegy 250 millió táblagép lesz az alkalmazottak kezében.

De vajon a BYOD valóban annyira hasznos, mint azt gondolják? Nos, a Nucleus szerint nem ez a helyzet.

“Az igazság az, hogy a támogatás költsége, a megfelelőség (compliance) veszélyei és a használat megtérülése tipikusan nagyobb TCO-t (teljes bekerülési költséget) eredményez, méghozzá kimutatható befektetési visszatérülés és produktivitási növekedés nélkül” - állítja a Nucleus. “Ahogy a jövő évben a vállalatok pénzügyi vezetői közelebbről is megvizsgálják a BYOD valódi előnyeit és hátrányait, a pénzügyileg leginkább felelősségteljes opciót választják majd: a vállalati alapú felhasználást.”

Elképzelhető, hogy a Nucleusnak igaza van, hiszen már múlt tavasszal felmerültek a BYOD költségcsökkentő hatásával kapcsolatos kételyek, mikor az Aberdeen Group közzétette széles körben kritizált jelentését. Ebben ugyanis rámutatnak, hogy az a cég, ahol legalább 1000 eszközt a dolgozók birtokolnak, éves szinten 170.000 dollárral költ többet. Az Aberdeen szerint a BYOD-nak rengeteg rejtett költsége van, például a többlet kiadások feldolgozása.

A BYOD-trend lanyhulásának másik oka lehet még az, hogy a vállalati PC-k TCO-ja csökkenni fog. A Barclays Capital elemzője, Ben Reitzes szerint a PC-csere-ciklus akár több évvel is kitolódhat. Érdekes kérdés persze, hogy mennyiben változtat majd ezen a Windows 8 megjelenése, ami a tervek szerint egy platformra hozza majd össze az üzleti és a magánéletet.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.