Hirdetés
. Hirdetés

Lapkásított tömegközlekedés

|

Az intelligens közlekedésikártya-koncepció megvalósulásával megszűnne a ma ismert jegy és bérlet fogalma.

Hirdetés

Ma megjelent, 2007/9-es lapszámunk Sínen vagyunk című cikkéhez (23. oldal) álljon itt egy kis kiegészítés, amelyben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kommunikációs főosztálya nyilatkozik az intelligens kártyák tömegközlekedésben történő alkalmazásának jövőképéről. A közlekedési vállalatok és az érintett kormányzati szervek 2003-ban együttműködési megállapodást írtak alá - mondta el kérdésünkre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kommunikációs főosztálya. A megállapodás eredménye az Elektra Hungária közlekedési kártyakoncepció, azaz egy egységes elektronikus jegyrendszer kialakításához használható chipkártya tartalmi és műszaki specifikációja.

Bár az eredeti elképzelés szerint a rendszer alulról építkezne úgy, hogy minden közlekedési vállalat kiépíti - az Elektra specifikációra alapuló - saját chipkártyás jegyrendszerét, ám hatékonyabbá tehető a folyamat, ha első körben kialakítunk egy központi szervezetet a vállalaltok projektjeinek összehangolására, a közös, központi - az összes vállalat számára egységesen elvégezhető - feladatokra. Ilyenek például az Elektra-koncepció még hiányzó elemeinek kidolgozása: üzleti modell, multi-applikációs kártyák használata, a biztonság és a vállalatok közötti elszámolás kezelése, stb.

Mindez egyértelmű irányt szabhatna a fejlesztéseknek. Nem elszigetelt rendszerek jönnének létre, hanem országos, a legkülönfélébb közlekedési eszközökre is kiterjeszthető projektté fejlődne a chipkártyás modell. A chippes közlekedési kártyák "haszonélvezője" elsősorban az utas lenne, hiszen az egyik társaságnál megvásárolt menetjegy vagy bérlet a másik társaság járatain is felhasználhatóvá válna. Sőt, a jegy és a bérlet fogalma is elmosódna - a kártyákra közlekedésre fordítható pénzösszeg kerülne, ami a rendszerhez tartozó össszes közlekedési vállalatnál leutazható.

Ehhez azonban ernyőként jelen kell lennie egy olyan pontosan működő, a különféle kedvezmények jogosultságát is kezelni képes egységes rendszernek, amely lehetővé teszi az elszámolást úgy a közlekedési vállalatok, mint az állam és a vállalatok között.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.