Hirdetés
. Hirdetés

Lassan zöldül a magyar

|

Magyarországon először ültek egy asztalhoz a környezetvédő civilek, az informatikai nagy vállalatok szakemberei és az állami szektor képviselői.

Hirdetés

Az egész napos programon az előadók számos aspektusból vizsgálták meg az informatika lehetőségeit a környezeti terhelés csökkentése területén.

Bozó Pál a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) főinformatikusa megnyitójában kiemelte, hogy a környezettudatos informatika megteremtéséhez teljes szemléletváltásra van szükség. Kiemelte, hogy az ICT szektor gyártóinak, illetve a szereplőinek is komoly szerepe van a környezetvédelemben. Manapság a környezet-kímélő informatika nem csak az elektronikai hulladékkal kapcsolatos kérdéseket jelenti, hanem a rendszerek teljes életciklusán keresztül vezető tudatos üzemeltetést.

Zöldülő termékek

A bevezető után az IBM szakemberei a világ legnagyobb informatikai vállalatának aktuális „zöld" stratégiájának elemeit ismertették. A nagy „kék" egyértelmű üzenete, hogy minden feleslegesen elhasznált erőforrás egyúttal környezetkárosító hatású pénzpazarlás is. Az előadás nem csak elméleti oldalról járta körbe a környezeti terhelést csökkentő tényezőket, hanem komplex, működő megoldásokat is bemutatott.

A folytatásban Fischer Erik a Sun Microsystems Magyarország műszaki igazgatója beszámolt a SUN által fejlesztett és az iparág legalacsonyabb fogyasztású, nagy teljesítményű szerverprocesszoráról, illetve az új, egy konténerben elhelyezett adatközpontról, amely a speciális vízhűtéses technológiának köszönhetően a hagyományos adatközponthoz képest 40%-kal kedvezőbb hűtési költséggel működik.

greentech.jpg


A technológiai előadások után Zombor Ferenc a „zöld" ombudsman munkatársa a környezetvédelem jogi vonatkozásában megvalósuló ombudsmani programokat és terveket ismertette (pl. eOmbudsman, környezeti-jogi adatbank). A frissen alapított, Európában is egyedi közméltóság szakértője első hivatalos szereplésében üdvözölte a rendezvény céljait, s hangsúlyozta, hogy csak a mielőbbi szemléletváltás hozhat hatásos eredményeket a klímaváltozás elleni harcban.

A szakmai előadók sorát erősítette a Gigabyte, a D-Link és az APC, s így gyakorlatilag a „zöld" IT termékek szinte teljes palettájáról áttekintést kaphattak a jelenlevő érdeklődők.

A civilszervezetek előadói mind a délelőtti, mind a délutáni panelben képviseltették magukat. Baranyák Zoltán a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) szakértője előadásában hangsúlyozta, hogy a számítógépek számának növekedése - ismert jótékony hatása mellett - az elektronikai hulladékok mennyiségi növekedését is okozza: 2010-re az összesen legyártott (és hulladékká vált gépekkel együtt) PC-k száma elérheti a 2,9 milliárdot. Ez a hulladék jelentős környezetkárosító faktort jelent már most és a jövőben még inkább. De emellett a hulladékká vált számítógépek sokfajta újrafelhasználható értékes anyagot is tartalmaznak. A rengeteg veszélyes vegyi anyagból és műanyagból készülő, de egy idő után elavult számítógépek megfelelő feldolgozása és újrafelhasználása meghatározó jelentőségű.

A civilek szerint lassan haladunk

A HuMuSz által elmondottakhoz jól illeszkedett az Inter-Metalex Kft. előadása, amelyben Tihanyi Ervin cégvezető kifejtette, hogy bár évente kb. 130 ezer tonna e-hulladék keletkezik hazánkban és ennek mindössze 30%-át hasznosítják újra, mégis az e-hulladékok kezeléséről és átvételéről szóló törvény 2005-ös hatályba lépése óta itthon is fejlődésnek indult a terület.

Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója már előadásának kezdetén jelezte, hogy milyen nagyra értékeli az IT szektor lehetőségeit az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentésében. Konkrét példák sorának bemutatása után, a WWF előadója felvázolt egy részletes javaslatot arra vonatkozóan, hogy az első évi 1 milliárd tonna kibocsátás-csökkentés milyen IT megoldásokkal érhető el. A WWF szerint vizsgálandó az is, hogy a magyarországi IT kapacitásokra építve válhat-e kitörési ponttá a kibocsátás-csökkentést elősegítő IT megoldások kifejlesztése és nemzetközi elterjesztése.

A konferencia - legfontosabb eredményeként - lehetőséget teremtett a környezettudatosabb megoldások megismerésére, az érdeklődők és a szakértők személyes találkozására, a szakma és a civilek még nehézkesen induló párbeszédének megteremtéséhez.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.