Hirdetés
. Hirdetés

Látogatás a jövőben

|

A Fujitsu Siemens hagyományos augsburgi rendezvényén november 11. és 13. között a gyártó termékeinek teljes skáláját bemutatta, partnereinek a cég eszközein alapuló megoldásaival együtt.

Hirdetés

A Visit2008 sok éves hagyományra tekint vissza. Az idei rendezvényre 39 országból 4450 előzetes regisztráció érkezett - az eredmény 6500 látogató 60 országból. Az idei kiállítást a dinamikus infrastruktúrák köré szervezték: az informatikai infrastruktúrák tervezésének, kialakításának és működtetésének egy új megközelítése. Ez magába foglalja az infrastruktúra termékeket, az infrastruktúra megoldásokat, a menedzselt infrastruktúra szolgáltatásokat, illetve az infrastruktúrát, mint szolgáltatást. Az első három már létező dolog, elérhető, a közlejövőben pedig megjelennek az infrastruktúrát, mint szolgáltatást igénybe vevő cégek is.

A Fujitsu Siemens CTO-ja, Dr. Réger József (Jospeh Reger) szerint a pénzügyi válság nem hátráltatja ennek a modellnek az elterjedését. Sőt, mint mondta, a pénzügyi válság éppen hogy kapóra jött, hiszen az eddig elodázott döntéseket meg kell hozni, a költséges infrastruktúrákat át kell alakítani, tervezésnél, beszerzésnél már nem lehet figyelmen kívül hagyni a beszerzés utáni évek költségeit.

A vállalatok ezért abba a jobban tervezhető, kisebb egyszeri költségek felé fognak elmozdulni. Ennek eszközei a szolgáltatások után fizetett havidíj, illetve a felhasználás szerinti fizetés - ezek tervezhetőek, és a csak igénybe vett dolgok után kell fizetni. Mikor a cégük megjelent, még csak termékeik voltak - ezeket ma már infrastruktúra termékeknek nevezik. Később megjelentek a megoldások, mint ami például a CenticStore. Mára a cél, hogy a vevők ne csak egyfajta ajánlatért érdeklődjenek, ne csak egy részmegoldást kapjanak. A cél, hogy a teljes informatikai infrastruktúrára tudjanak megoldást adni. Ennek a most bevezetett eleme az access service - azaz a szolgáltatásként való igénybevétel. Amihez a vevők eddig egyenként juthattak hozzá, most egészet szolgáltatásként adják. A vevő egy irodai munkahelyért fizet, akár igénybevétel szerint, akár állandó havidíjat. Ebben az értelemben, mint Dr. Réger József elmondta, a munkahelyi gépek dematerializálódnak. Hiszen a virtualizációs technikáknak köszönhetően távoli, nagy kapacitású szervereken fognak dolgozni, az íróasztalon gyakorlatilag egy kijelző marad.

Természetesen mindenkit foglalkoztatott az egy hete történt bejelentés, mely szerint a Fujitsu Siemens egyik fele, a Fujitsu kivásárolja a másik részét. A két cég (Fujitsu és Siemens) 50-50 százalékot birtokolt, a kivásárlás után a ma ismert Fujitsu Siemens teljes egészében Fujitsu-vá válik. Talán nem véletlen, hogy a Visit2008 előtt tették meg a bejelentést, a mintegy résztvevő 200 újságíró sokkal inkább ezzel kapcsolatos kérdésekkel kereste a cég képviselőit.

fs_dr_joseph_reger3_kicsi.jpg

Dr. Réger József elmondta, hogy a dinamikus infrastruktúrák bevezetése régen tervezett lépés volt, a kivásárlás véletlenül esik ezzel egybe. A jövőre vonatkozóan megtudhattuk, hogy a Fujitsu az egész üzletágat megtartja és továbbviszi, ám az eddigi EMEA jellegén túl kíván lépni, és globálissá tenni. Azaz az erős európai jelenléten túl a tengerentúlon, illetve a gyorsan fejlődő országokban (mint például Kína) is meg kívánnak jelenni. A németországi gyár jövőjét firtató kérésre elmondta, hogy a gyárra feltétlenül szükség van, a fejlesztés egy részét ide tervezik hozni, illetve a folyamat már el is kezdődött. A gazdaságosságot nem feltétlenül az alacsony munkabéreken lehet emelni: a szaktudás, jó minőség esetenként jobban megéri. Mint elmondta, a szállítást vasútra való átterelése nemcsak green IT felé tett gesztus, hanem gazdaságossági lépés is.

A kiállításon nemcsak a szerverek, tárolóeszközök, illetve a dinamikus infrastruktúra alapelemei voltak megtalálhatóak. A Fujitsu Siemens éppen ilyen jól ismert noteszgépeiről, monitorjairól, a digital home eszközeiről.

A rendezvényen a BS2000/OSD mainframe-től a tárolórendszereken, a rájuk épülő megoldásoktól a szolgáltatásként igénybe vehető munkaállomásig az új infrastruktúra modell minden eleme megtekinthető volt.

amilo_kicsi.jpg

 

Bemutatták új AMILO asztali és noteszgépeiket, az otthonra szánt adattároló megoldást (alacsony fogyasztás, 1-2 terabájt kapacitás), és a monitorok között láthattuk a várakozó üzemmódban valóban 0 wattot fogyasztó monitorokat is.

A Visit rendezője utoljára volt a Fujitsu Siemens, a Visit2009 kapuja fölött már más név fog állni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.