Hirdetés
. Hirdetés

Lebuktak a Baidu manipulátorai

|

Három Baidu dolgozót letartóztatott a kínai rendőrség. Az illegális poszt-törlés egyre nagyobb gondot okoz az ázsiai országban.

Hirdetés

A kínai Global Times értesülései alapján az ázsiai ország rendőrsége letartóztatott három Baidu alkalmazottat, akik a gyanú szerint pénzért bejegyzéseket távolítottak el a szolgáltatás oldalairól. Az említett személyeket ezen felül a kínai keresőpiac 80 százalékát uraló vállalat azonnali hatállyal elbocsátotta, illetve egy negyedik személyt is, aki a gyanú szerint segített az illegális törlésben.

Habár Betty Tian, a Baidu szóvivőjének az elmondása alapján hasonló visszaélések már korábban is történtek a cégnél, a mostani esetben kirívóan magas összegre (becslések szerint több tízezer jüanra) tettek így szert a renitens dolgozók, s így az eljárásába a kínai hatóságokat is bevonták. Betty Tian egyébként az eset kapcsán fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy cégük teljes egészében tiltja a haszonszerzés céljából történő bejegyzés-törlést. Ennek érdekében egy etikai oktatáson is átesnek azok, akik rendelkeznek hasonló jogosultsággal. A három dolgozónál azonban a jelek szerint nem ért célt a kurzus, hiszen egy professzionális ügynökkel dolgoztak, akik felhajtotta a pénzes ügyfeleket.

 



Nem volt nehéz, mivel a nagy kínai tűzfal mögött virágzik a "professzionális bejegyzés-törlés" iparág, amely keretében belül a cégek vállalják, hogy blogokból, fórumokból és híroldalakról eltávolítják a megbízó számára negatív tartalmakat. A Global Times cikke szerint a Baidu keresőjében több mint egymillió találat bukkan fel a "professional post-deleting" keresőkifejezésre. A lap által megszólaltatott Beijing Haotian Lianmeng vállalkozás tarifája alapján egy fórumbejegyzés eltávolítása 1000 yüanba (körülbelül 35 ezer forintba) kerül, míg egy blogbejegyzésért 2000 yüant, egy híroldalon található cikkért 3000 yüant kérnek el.

Ezen felül hosszútávú csomagokat is kínálnak. Körülbelül 150-200 ezer yüanért a professzionális bejegyzés-törlő cégek folyamatosan szemlézik a netet, és amint egy megbízójukra káros poszt születik, azt azonnal törlik. A megszólaltatott vállalkozás vezetője szerint munkájukat a nagy internetes szolgáltatóknál a beépített embereik is segítik. Vélhetően a három letartóztatott Baidu alkalmazott is ilyen tégla volt, akik a legnagyobb kínai keresőnél komoly pénzeket kereshettek a mellékes munkával.

Habár az ezen szürke zónában járó vállalkozások remekül megélnek, Wang Sixin, a Kínai Tömegkommunikációs Egyetem professzora emlékeztet arra, hogy a cégeknek jogukban áll eltávolíttatni a hamis és gyűlölködő bejegyzéseket, ám azt csak bírósági eljárás keretén belül tehetik meg. Megemlítendő itt, hogy az Egyesült Államokban is működnek hasonló szolgáltatást kínáló cégek (például a reputation.com), ám azok nem a kritikai bejegyzések törlésével foglalkoznak, hanem olyan pozitív tartalmak előállításával, amelyeket a keresők találati listájának az élén helyeznek el, így kiszorítva a negatív bejegyzéseket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.