Hirdetés
. Hirdetés

Lebutított iPhone jut csak Kínának?

|

Nem valószínű, hogy az Apple elsétál a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a China Mobile mellett, csak mert annak internetszolgáltatása nem kompatibilis az általánosan használt 3G-vel.

Hirdetés

A China Mobile-nak több mint 600 millió előfizetője van, ezzel az ország, mi több a világ első számú mobilszolgáltatója. Kína másik nagy telefontársasága a China Unicom, az Apple jelenlegi helyi partnere, 183 millió előfizetővel rendelkezik.

Tim Cook és Steve Jobs
Tim Cook és Steve Jobs
Miközben a China Mobile nem hivatalos Apple-forgalmazó, a társaságnak már 7,4 millió iPhone felhasználója van - mondta el Wang Jianzhou, a telefontársaság elnöke. Továbbá arról is beszámolt, hogy már tárgyalnak egy ideje az Apple-lel egy lehetséges megállapodásról. Emellett az IT-vállalat műszaki főigazgatója, Tim Cook - aki jelenleg már az Apple vezérigazgatója - a napokban szintén járt ez ügyben a mobilszolgáltatónál.

Komoly választás előtt áll az Apple, ugyanis a China Mobile és partnerei egy, az Apple 3G rendszerével teljesen inkompatibilis 3G hálózatot használnak. A TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access) hálózati támogatás hiánya nélkül az iPhone 5 leendő vásárlói is kénytelenek lesznek beérni a jóval lassabb EDGE-hálózattal, a két 3G-rendszer összeférhetetlensége miatt.

Apple iphone kínában
Apple iphone kínában
Vajon az előfizetők számát látva is finnyáskodik az Apple a 2G-t illetően?
Kérdéses, hogy az Apple hajlandó-e lemondani egy ilyen monumentális piacról, csak mert nem fűlik a foga a második generációs mobilhálózathoz. Hétköznapi körülmények között felhúznánk a szemöldökünket, ha a gyártó legújabb készülékében a jóval lassabb és korszerűtlenebb 2G szolgáltatás biztosítana internethozzáférést. Ám a China Mobile kínálta óriási piac még az Apple mozgalmas napjaiban sem hétköznapi körülmény.

„Lehetséges, hogy a 2G-kompatibilis készülékeket fogják eladni a kínaiaknak" - mondta C. K. Lu, a Gartner kutatási vállalat elemzője. Lu szerint kicsi annak a valószínűsége, hogy Steve Jobs vállalatának iPhone-jai a China Mobile-nál a fent említett TD-SCDMA technológiával kompatibilis változatban kerülnek forgalomba. Nem kérdéses azonban, hogy mindkét félnek fontos a probléma megoldása, talán az Apple hosszú távra gondolkodva kifejleszt egy fejlettebb harmadik (negyedik) generációs hálózatot Kínában.

Nem minden felhasználó igényli a 3G sebességét
Egy helyi, 28 éves iPhone használó szerint, attól még, hogy a 2G egy kicsivel lassabb, ő tökéletesen tud mobiljáról híreket böngészni, e-maileket és közösségi oldalakat látogatni. Tong Ga elmondta, hogy elégedett a 2G-vel, mivel az olcsó, és amúgy is kényelmetlen lenne neki a számcsere, mely a szolgáltatóváltással jár.

Az Apple, mely a múlt héten egy pillanatra az Exxon Mobilt is megelőzve a világ legértékesebb vállalata lett, újabb hatalmas piacot szerezhet a China Mobile-lal szövetkezve. Feltehetőleg nem fogja elszalasztani a lehetőséget, hogy rátegye a kezét a világ legtöbb előfizetőjével rendelkező mobilhálózatra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.