Hirdetés
. Hirdetés

Lecserélték a Google kereső motorját

|

A Google bemutatta új webindexáló megoldását, a Caffeine-t. Az amerikai keresővállalatnál azt ígérik, hogy az új katalogizáló rendszer hatására még frissebb, gyakorlatilag valós idejű találatokat kapnak a látogatók.

Hirdetés

A vállalat illetékeseinek tájékoztatása szerint a Caffeine találatai közelebb állnak majd a valósághoz, mint a Google előző indexáló rendszerében.

Korábban ugyanis a Google úgy működött, hogy a keresőmotorok minden este átböngészték a web egy-egy szegletét, katalogizálták az információkat és beépítették a találatok közé. A Caffeine esetében viszont, ahogy a keresőmotor új információt talál, azonnal letárolja azt. Matt Cutts, a Google webspam csoportjának vezetője szerint így akár másodpercekkel az információk megjelenése után megtalálhatják azt a felhasználók a keresőben.

A Google működése régen és most (forrás: Google)

Érdekesség, hogy a Google indulásakor még elegendő volt 4 havonta frissíteni az indexet. 2000 környékén azután elkezdték havonta frissíteni az adatbázist, ami általában 7-10 napot vett igénybe, ráadásul az egyes adatközpontok nem egyszerre frissültek, vagyis a találatok eltérőek lehettek attól függően, hogy a felhasználó éppen melyik datacenterhez kapcsolódott, így például mást találtak meg az angol és mondjuk a magyar felhasználók.

A Caffeine viszont ilyen szempontból is újat hozott. Néhány napja már valamennyi adatközpontban ez a rendszer működik, és mostantól tényleg szinte valós idejű tartalmakat kaphatunk. A Google-nél azt mondják, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta érzékelik, hogy a felhasználók egyre inkább a legfrissebb találatokat keresik, ennek az igénynek kívántak ezzel a fejlesztéssel is megfelelni.

A témáról bővebben a Google blogjában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.