Hirdetés
. Hirdetés

Legújabb társunk, a mobiltelefon

|

Tudta, hogy telefonjának is lehetnek érzelmei? Akár egy kutyának. Igaz, a mobil nem a farkát csóválja, de moroghat vagy sikíthat, ha valami nem tetszik neki.

Hirdetés

Manapság az informatikai és kommunikációs eszközök használata sokak számára szinte megoldhatatlan feladat. Rengeteg jelzést, ikont, számot stb. kell figyelni ahhoz, hogy a készülék különféle paramétereit nyomon lehessen követni, és rendeltetésszerűen lehessen használni az eszközt. És ez a bonyolultság a jövőben csak fokozódik. Ez adta az ötletet a kutatóknak, hogy - az élőlények érzelmei kifejezésére szolgáló viselkedési minták tanulmányozása, azaz az etológiai alapú kommunikáció segítségével - informatikai eszközökkel próbálják meg reprodukálni a különféle viselkedési mintákat. Céljuk, hogy az ember és a személyes informatikai eszközök a mainál jobban megértsék egymást, az eszközök valósággal társaik legyenek használóiknak.

Az elmúlt években - egy 370 millió forintos TÁMOP projekt keretében - 50-60 hazai kutató vett részt a munkában, amelynek eredményeképpen megszületett egy mobiltelefonon futó, tesztelési célú szoftver, az EtoPhone. A projektben - többek között - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke, az ELTE, valamint az MTA Sztaki dolgozott.

Az EtoPhone nyomon követi a telefon „életét". Érzékeli például, ha zsebre rakják, ha kijelzővel lefelé helyezik az asztalra, ha leejtik, ha zenét hallgatnak vele vagy ha leejtik a földre. Az események alapján a szoftver kiszámít egy érzelmi állapotot, ami az öröm, a harag és más érzelmek erősségét adja meg. A telefon ezen érzelmi állapot alapján egy adott viselkedést produkál, aminek kifejezési módjai lehetnek hangok, képek, színek, videók stb.

A cél, hogy a személyes informatikai eszközöket és az azokon futó alkalmazásokat úgy értsük meg, ahogyan a minket körülvevő élőlényeket, leginkább a kutyákat. Ezáltal csökkenthető az ember idegenkedése az új és egyre bonyolultabb személyes informatikai és kommunikációs eszközöktől - fogalmazott Baranyi Péter (Sztaki), a projekt vezetője.

Az alkalmazás ingyenesen elérhető a http://etophone.sztaki.hu/ weboldalon és az Apple AppStore-ban.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.