Hirdetés
. Hirdetés

Legyűrheti a Windowst a Chrome OS?

|

A Google komoly erőforrásokat kíván fordítani arra, hogy a Chrome OS operációs rendszere az egyszerű kezelhetőség mellett valóban biztonságosan legyen használható.

Hirdetés

A Google a héten számolt be arról, hogy a jelenlegi tervei szerint 2010 második felében ki fog adni egy új, Chrome OS nevű operációs rendszert, amely kezdetben a netbookokon lesz használható. Az új operációs rendszer hírére azonban nemcsak az informatikusok és a felhasználók figyeltek fel, hanem a biztonsági szakértők is. Sőt ők már azon tanakodnak, hogy vajon milyen védelmi képességekkel fog rendelkezni a Google újdonsága. A kíváncsiságukat tovább fokozza, hogy a Google állítása szerint a Chrome OS esetében a vírusoknak nem igazán lesz létjogosultságuk.

Az interneten megjelent, vírusmentes operációs rendszerről szóló híreket Bruce Schneier, a BT biztonsági igazgatója egész egyszerűen "ostoba feltételezéseknek" nyilvánította. "Már évtizedekkel ezelőtt matematikai módszerekkel is sikerült igazolni, hogy lehetetlen olyan operációs rendszert fejleszteni, amely teljes mértékben képes lenne ellenállni a vírusoknak." - vélekedett a szakember. Majd hozzátette, hogy természetesen lehet olyan operációs rendszert létrehozni, amely jóval biztonságosabb a többinél, de ez nem azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem is kell majd törődniük a kártékony programokkal.

Más biztonsági szakértők is elképzelhetőnek tartják, hogy a Google képes lesz egy az eddigieknél biztonságosabb és felhasználóbarátabb operációs rendszert kialakítani. Brian Chess, a Fortify Software biztonsági igazgatója optimistán nyilatkozott, és elmondta, hogy a Google jelentősen jobb rendszert készíthet, mint amilyeneket jelenleg használunk. Most ugyanis úgy tűnik, hogy a Chrome OS esetében valóban nagy hangsúlyt kap a biztonság. Chess azonban hozzátette, hogy 100 százalékos biztonság nincs, és azzal is számolni kell, hogy egy új rendszer több problémát tartalmazhat, mint egy már kiforrottabb megoldás. A szakember szerint a Google megteheti, hogy a Chrome OS alapbeállításait a lehető legbiztonságosabbra hangolja, és nem a felhasználóktól várja el a különféle védelmi beállítások megadását. Mindezek mellett olyan megoldásokat is bevethet, amelyek például segítenek csökkenteni a vírusok letöltődésének esélyét és a kártékony weboldalakra mutató hivatkozások kockázatát.

Ahogy a Chrome OS híre elkezdte bejárni a világot, szinte azonnal adatvédelmi aggályok merültek fel. Szakértők ugyanis arra hívták fel a figyelmet, hogy a Google jelenleg is nagy mennyiségben gyűjtögeti a különféle adatokat az internetezőkről, illetve azok webes szokásairól többek között a webes keresőjén, a Gmail-en, illetve az AdSense szolgáltatásán keresztül. Így aztán a kérdés tulajdonképpen adja magát: vajon a Chrome OS is alkalmas lesz-e arra, hogy csillapítsa a Google adatéhségét? A szakemberek kíváncsian várják, hogy a cég fejlesztőinek miként sikerül olyan adatvédelmi megoldásokat beépíteniük az új operációs rendszerbe, amelyek garantálják majd a felhasználók adatainak biztonságát.

Adam Kovacevich, a Google szóvivője mindesetre igyekezett mindenkit megnyugtatni. Elmondta, hogy az adatvédelem a legnagyobb prioritású feladatok közé tartozik az új operációs rendszer fejlesztése során. "Mi mindig figyelembe vesszük az adatvédelmi szempontokat a termékeink létrehozásakor, és ez alól a Chrome OS sem kivétel." - tette hozzá Kovacevich.

Az még rejtély, hogy az új rendszer esetében milyen fokú adatvédelemmel találkozhatunk majd. Annyi azonban biztosnak látszik, hogy az adatvédelemért küzdő szervezetek górcső alá fogják venni a Chrome OS majdani verzióit.

Az anyag a Computerworld.hu hírei között jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.