Hirdetés
. Hirdetés

Lehetséges, de illegális a Windows 7 hack

|

A napokban több blogbejegyzés is született a Windows 7 frissítőjének kijátszásáról.

Hirdetés

"A technikailag megoldható nem minden esetben jelenti azt, hogy az legális is" - reagált Eric Ligman, a Microsoft képviseltében a napokban gombaszámra megjelent azon blogbejegyzésekre, amelyek a Windows 7 Upgrade telepítőjének a kijátszását tanácsolják a felhasználóknak.

 

 

win7-vista-upgrade.jpg



Alapesetben a Windows 7 frissítés segítségével bizonyos kiadásoknál (lásd a fenti táblázatban) a felhasználók frissíthetik meglévő rendszereiket, ahelyett, hogy teljesen újratelepítenék azt. A folyamat végén így az installálás után minden beállítás és telepített program változatlan marad, "csupán" az operációs rendszer cserélődik le a háttérben. A hivatalos út mellett azonban néhány leleményes felhasználó rájött, hogy miként játszható ki a rendszer, s hogyan lehet olcsóbban egy teljes értékű Windows 7-hez jutni. A trükk egyszerű, mivel az operációs rendszer upgrade telepítői nem nézik, hogy van-e a gépen már egy telepített, legális operációs rendszer. Így egy úgynevezett "tiszta telepítés" során akár egy teljesen üres partícióval is megelégednek, vagyis a Windows 7 frissítő lemezeivel a felhasználók egy "majdnem" teljes értékű operációs rendszerhez juthatnak.

Eric Ligman, a redmondi szoftvercég globális partner-kapcsolatokért felelős vezetője szerint a hangsúly a majdnem-en van. Az MSDN kisvállalkozói oldalán megjelent bejegyzése szerint ugyan igaz, hogy technológiailag megoldható a Windows 7 ezen fajta hackelése, de ugyanakkor arra figyelmeztetett: a felhasználók ha így cselekednek,  megsértik a Microsoft végfelhasználói szerződését (EULA), és az ügyeskedés végeredménye egy kalóz operációs rendszer lesz. Az upgrade termék jogtiszta felhasználásához ugyanis szükséges egy jogtiszta frissítési alapot képező termék megléte, amely jelen esetben nem valósul meg.

Ha közelebbről megnézzük az árakat, akkor kiderül, hogy az így elérhető költségmegtakarítás, nem feltétlenül áll arányban a kockázattal. Aki ugyanis 30 ezer forintot kiad a frissítésért nem biztos, hogy nyugodt lenne, ha később a fenti okok miatt letiltanák az operációs rendszerét. A PC Word webáruházában például a Windows 7 Ultimate Upgrade kiadása 84 900 forintért érhető el, ami mellett a normális dobozos változata 94 500 forintba kerül. Talán a legnagyobb különbség a Home Premium esetében van, ahol a 34 500 forintos Upgrade árral szemben az 56 900 forintos dobozos kiadás áll. Vagyis akár 20 ezer forinttal olcsóbban is lehet frissíteni az operációs rendszert. Ám nem érdemes ezt az utat járni, hiszen könnyen elképzelhető, hogy a redmondi szoftvercég idővel majd fellép a Windows 7 Upgrade kalózok ellen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.