Hirdetés
. Hirdetés

Lekapcsolták a zsaroló hackereket

|

Az orosz rendőrség nyomára bukkant egy zsaroló kártevőket terjesztő bűnbandára.

Hirdetés

Több évvel ezelőtt kezdtek terjedni az interneten az első olyan kártékony programok, amelyek különféle zsarolási trükkökkel próbálták rávenni a felhasználókat, hogy fizessenek váltságdíjat. E programok által leggyakrabban alkalmazott módszerek közé tartozik, hogy a számítógépeken vagy különböző állományokat tikosítanak le, vagy blokkolják a Windowshoz való hozzáférést.

 

 

 

 

Ezt követően azt igyekeznek elérni, hogy a felhasználó - legtöbbször emelt díjas SMS-ekben - fizessen némi összeget annak érdekében, hogy a számítógépét vagy az egyes dokumentumait újra használatba tudja venni. Ilyen számítógépes kártevők napjainkban is terjednek, igaz Dave Marcus, a McAfee Labs kommunikációjáért felelős igazgatója úgy véli, hogy a legtöbb országban ezek a kártevők meglehetősen ritkák. Viszont a Kaspersky Labs szerint Oroszországban gyakran jelennek meg ilyen jellegű programok. Ezek komoly károkat képesek okozni, amit az orosz hatóságok által legutóbb leleplezett banda tevékenysége is jól alátámaszt.

Az orosz rendőrség jelenleg is vizsgálja annak a számítógépes bűnözői csoportnak a ténykedését, amely az eddigi feltételezések szerint több ezer PC-re juttatott fel egy váltságdíjat követelő kártokozót. A banda elsősorban a WinLock nevű kártékony programot terjesztette, ami a Windows zárolását volt hivatott elvégezni. Amennyiben a WinLock rákerült egy rendszerre, akkor azon egy ablakot jelenített meg, és orosz nyelvű üzenet formájában közölte, hogy egy emelt díjas SMS elküldése után újra használhatóvá válik az operációs rendszer. Egy ilyen SMS legalább 10 dollárba került.

A hírek szerint a rendőrség tíz személyt vádol e számítógépes bűncselekmények elkövetésével. A gyanúsítottak több tízezer felhasználót károsíthattak meg, és több millió dollárt zsebelhettek be. Elsősorban ukrán, belorusz és moldáv felhasználók estek áldozatául a bandának.

A hatóságok egyelőre további információt nem kívántak elárulni az üggyel kapcsolatban. A kár nagyságát szemlélve azonban könnyen elképzelhető, hogy a banda nemcsak a WinLock terjesztéséből élt.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.