Hirdetés
. Hirdetés

Lemorzsolódhatunk a versenyben

|

Nagy a lemaradásunk az IT infrastruktúra fejlettsége területén.

Hirdetés

Magyarország változatlanul a 28. helyen áll a világon az információs technológiai iparág 2008. évi versenyképességi rangsorában.  A középmezőnyben elfoglalt helyezésen különösen az IT infrastruktúra tudatos fejlesztésével lehetne lényegesen javítani. Többek között ezt állapította meg az Economist Intelligence Unit által kiadott tanulmány.

Az idei volt a második év, amikor az EIU a tanulmányt elkészítette.  A tanulmány 66 országot mér fel azzal a céllal, hogy összehasonlítsa az egyes országok információs technológia iparági környezetet, és meghatározza, azok milyen mértékben segítik elő az IT szektor versenyképességét. A tavalyi évhez képest a ranglista élén ugyanaz a húsz gazdaság áll, miközben a csoporton belül kilenc ország előrébb került, míg tizenegy hátracsúszott a rangsorban. Az első öt helyre három ország újonnan került: Tajvan, Svédország és Dánia. Közép-Kelet-Európában az első öt helyen Észtország, Szlovénia, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia végzett.  

"Az idei tanulmány azt mutatja, hogy egy ország IT versenyképessége alapján meglehetősen gyorsan kerülhet előrébb vagy hátrébb a rangsorban" mondta Sarlós Gábor, a BSA - a felmérés támogatójának - magyarországi szóvivője. "A kormányzatoknak és az IT iparágaknak az a képessége, hogy az információs technológia segítségével munkahelyeket teremtsenek és javítsák az életminőséget, nagyban függ attól, hogy, milyen módon kezelik a versenyképességet előmozdító hat tényezőt.

Kutatásban jobbak vagyunk
A számokat tekintve egyértelmű, hogy Magyarország elég jól teljesít a humán tőke fejlesztése területén -a kutatás szerint a 66 ország között e tekintetben a 20. helyen állunk. Ebben különösen nagy súllyal esik latba az üzleti képességekkel is rendelkező technológiai szakemberek képzése és megléte. Az IT infrastruktúrát illetően viszont nagy a lemaradásunk, ami azt jelenti, hogy itt számos területen sok fejlesztésre lenne szükség. A tanulmány alapján elsősorban a számítástechnikai eszközökre, szolgáltatásokra és szoftverekre költött összegek jelentős emelése, valamint a még szélesebb számítógép ellátottság és szélessávú Internet hozzáférés javítana Magyarország helyezésén. Ezekkel a feladatokkal pedig mind a kormányzatnak, mind pedig a piaci szereplőknek van tennivalója."
 
"A politika alakítóinak és az üzleti vezetőknek minden olyan tényezőt egyszerre kellene figyelembe vennie, amelyek javítják az IT iparágak versenyképességét." nyilatkozta Denis McCauley, az Economist Intelligence Unit globális technológiai kutatási igazgatója. "Aligha  reménykedhet egy ország abban, hogy erős IT termelői szektort tud kialakítani, ha nincs  erős és stabil üzleti és jogi környezet, átgondolt tehetséggondozás, hiányzik az innováció támogatása, illetve ha a társadalomban nem válik széles körűvé az információs technológia használata."

Azok az országok rendelkeznek a legkiválóbb teljesítményű információs technológiai iparágakkal, amelyek általában véve jól kezelik e hat versenyképesség-elősegítő tényezőt. A nagyteljesítményű IT szektor a legfejlettebb országokban nemcsak a bruttó nemzeti termék

A rangsor eredményeiről és a módszertanról további információt talál a következő anyagban: "How technology sectors grow: Benchmarking IT industry competitiveness 2008," (Hogyan növekednek a technológiai szektorok: az IT iparágak versenyképességének értékelése  - 2008), amely ingyenesen hozzáférhető a következő címeken: www.eiu.com vagy a www.bsa.org/globalindex.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.