Hirdetés
. Hirdetés

Lendületben a Hitachi kémikusai

|

Nem a Hitachi Global Storage Technologies az első olyan cég, amely a merőleges adatrögzítés technológiájával (PMR - perpendicular magnetic recording) készült merevlemezes meghajtót dob piacra, de úgy tűnik, ők alkalmazzák a legfelkészültebb kémikusokat.

Hirdetés

A japán vállalatóriás tárolókkal foglalkozó részlege bejelentette a Travelstar 5K160 érkezését, mely a társaság első PMR meghajtója. A tavaly bemutatott adatrögzítési eljárás lényege, hogy az információ kódolásáért felelős mágneses polarizáció iránya nem vízszintes, azaz nem párhuzamos a lemeztányér felszínével, hanem arra merőleges, így adott területen több bit tárolható.

Az új egység különlegessége az olvasófej, mely irídium, mangán, króm és ruténium ötvözetéből készült. Az első két komponens a fejben található mágnes stabilitását segíti elő, és a Hitachi beszámolója szerint sokkal hatékonyabb, mint a többi gyártó által használt platina-mangán ötvözet. Ennek eredményeképpen az olvasó sokkal kevésbé érzékeny a szélsőséges hőmérsékletváltozásokra vagy a rázkódásra, melyek az egység kopásával egyre jobban veszélyeztetik a meghajtó zavartalan működését. (Az új ötvözetet a cég már hagyományos tárolóegységeiben is alkalmazza.) A króm bevonat a korrózióvédelem szempontjából fontos, a ruténium pedig a fizikai szilárdságot növeli. Az elkészült darabokat végül magas hőmérsékleten addig kezelik, mely mágneses tulajdonságaikat befolyásolja. A meghajtóban az adathordozó felület is továbbfejlesztett anyagokból készül, ide értve egy új bevonási eljárást is. Az új technológiák alkalmazása összességében az adott fizikai helyen tárolt információmennyiség megnövekedését szolgálja, a használat közben felmerülhető hibalehetőségek számának növelése nélkül.

Noha annak idején a Hitachi az új adatrögzítési technológia úttörői között volt, a piacon csak jóval versenytársai után jelent meg - a Seagate például már egy ideje notebookokhoz, szerverekhez és asztali számítógépekhez is gyárt PMR meghajtókat. A Travelstar 5K160 értékesítését nyáron kezdik meg az Egyesült Államokban, bevezető ára várhatóan 269 dollár lesz. A fogyasztói elektronikai termékek és a kisebb hordozható gépek számára tervezett 1,8 hüvelykes változatot 2006 második felére ígérik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.