Hirdetés
. Hirdetés

Lenovo IdeaPad S10e

|

A tavalyi pénzügyi eredményeket elnézve a netbook-piac az egyetlen szegmens, amely növekszik. Ebbe most a Lenovo is beszállt, mert tudta: lemarad, ha kimarad.

Hirdetés

A szegmens felfutását látva tavaly augusztus elején jelentette be a kínai cég, hogy beszáll a netbook üzletágba. Rögvest közzé is tett néhány képet az akkor már létező - és a netbookokénál addig még magasabb kategóriát megtestesítő -, az IdeaPad sorozatában megjelenő 8,9- és 10,2 hüvelykes kijelzővel szerelt gépeiről. Akkor azt mondtuk, hogy majd akkor ítéljük meg a hasonló kaliberű gépekre a megszólalásig hasonlító apró noteszeket, ha majd látunk belőle egyet. Erre mostanáig kellett várnunk.

Külcsín
Netbookot divatszínben is elkészíteni kötelező jellegű gyakorlat, a nálunk járt, 10-es sorozatú - tehát a nagyobb kijelzővel szerelt - változat vörösesbordó színben pompázott. A fényes lakkozású fedélen minden ujjlenyomat meglátszik - pont úgy mint a versenytársakon is - talán csak a fehér színű verzió lehet ebből a szempontból jobb. A fedelet felnyitva a fehér billentyűzet és környéke tárul elénk, ami már teljesen más anyagból készült. A matt, olcsónak érződő, nem éppen a legkellemesebb tapintású anyagnál lényegesen jobbat használ a legtöbb vetélytárs. A billentyűzet mérete és kiosztása az apró gépen rendelkezésre álló helyhez képest nem rossz, nem csak pötyögtetéshez, de gépeléshez is megfelelő. A két igazolványfénykép méretű tapipadnál láttunk már kisebbet is netbookon - az volt a már használhatatlan méret - és nagyobbat is, ide ekkora fért. Meg lehet vele barátkozni, de kényelmesnek nem neveznénk. A 10,2 hüvelykes kijelző felbontása 1024 x 576 képpont, ami azt jelenti, hogy vertikálisan némileg - 24 pixellel - kisebb kép jeleníthető meg rajta mint a többi netbook, "kvázi szabvány" 1024 x 600-as kijelzőjén. Persze erre rálegyinthetünk, de webböngészésnél minden ez nem az a kifejezett előny.

lenovo1.jpg
Lenovo IdeaPad S10e. A kijelzőn a Splashtop OS

A kijelző kifejezetten erősen tükröződik, de nincs mit tenni a végfelhasználók imádják ezeket a csillogó, élénkebb színeket produkáló megjelenítőket és ők a célcsoport. Az LCD felett az ebben a kategóriában szintén kötelező 1,3 megapixeles webkamera csücsül. Az S10-es IdeaPad kifejezetten jól összeszerelt, masszív gép benyomását kelti, a fedél pántjánál a fém zsanér kifejezetten jól mutat - az egyikbe még a Kingston-lakat rögzítéséhez szükséges horony bekerült. A gép jobb oldalán a 10/100-as Ethernet vezérlő csatlakozóját, egy USB 2.0-ás kaput, a fejhallgató ki- és a mikrofon bemenetet találjuk, közvetlenül mellettük pedig ExpressCard aljzatot. Ez utóbbi viszonylag ritka a netbookokon - "cserébe" viszont nincs mini-PCIe bővítési lehetőség. A baloldalon a másik USB kapu, négy az egyben memóriakártya olvasó és az analóg monitorkimenet található. A nálunk járt gép a kisebbik, 2,53 amperórás, háromcellás akkuval érkezett, a nagyobb, a gép testéből hátrafelé kikandikáló hatcellás akku opció. Ezzel a gyártó három óra körüli akku üzemidőt igér a gyártó. A gép felénk eső élén csupán három LED-et találunk, mely a gép bekapcsolt állapotáról, az akku töltéséről, vagy kisütéséről, illetve a vezeték nélküli illesztők működéséről tudósítanak.

Belbecs
A Lenovo S10e ugyanazokra az elemekre épül, mint a netbookpiac szinte összes többi tagja is, azaz az Intel 1,6 gigahertzes, Atom N270 processzorára, a hozzá tartozó Intel lapkakészletre az integrált Graphics Media Accelarator 950 grafikus vezérlővel. A nálunk járt gépnek 1,5 gigabájt memóriája - 512 megabájt az alaplapra integrálva, további 1 gigabájt pedig a bővítőhelyben - és 160 gigabájtos, a Western Digitaltól származó, 2,5"-es SATA merevlemeze volt. E kettő egy jókora, két csavar oldásával eltávolítható fedél mögött búvik meg, így egy esetleges későbbi bővítés gyerekjáték.

Vezeték nélküli kommunikáció terén is a szokásosat nyújtja a gép: Wi-Fi "g" és Bluetooth vezérlője van. A géppel Windows XP érkezik operációs rendszerként, de a 160 gigabájtos merevlemez kihasználható kapacitása 145 gigabájt. A többit a Lenovótól már megszokott szervizpartíció és egy Splashtop OS-nek nevezett, minimális szolgáltatásokat nyújtó, Linux-alapú operációs rendszer foglalja el. Ez utóbbi nagyjából 10 másodperc alatt elindul a bekapcsolástól számítva és segítségével böngészhetjük a webet, zenét hallgathatunk, képeket nézegethetünk, cseveghetünk egy AIM, Google Talk, MSN Messenger és Yahoo Messenger kompatibilis csevegőprogram segítségével, illetve az előre installált Skype kliens segítségével telefonálhatunk is.

Igazán kellemes tulajdonság, hogy nem kell kivárnunk a Windows felébredését, ha gyorsan meg akarunk nézni valamit a neten, vagy rá akarunk nézni a leveleinkre. A hangsúly a "gyorson" van, ha beállítottuk a hálózatot, akkor az operációs rendszer betöltődésétől számítva nagyjából nyolc másodpercig tart a böngészőnek, hogy működni kezdjen.

lenovo3.jpg
Az ExpressCard foglalat - ebben a kaliberben ritka

Summázás
A gép árát a versenytársakéhoz igazították, így a Lenovo S10e-vel szemben egyetlen kifogást tudunk felhozni: bármelyik ázsiai gyártó logóját viselhetné. A Splashtop OS a gép egyetlen egyedi vonása és közel sem biztos, hogy ezzel képes a Lenovo kiemelkedni a kategóriatársak szürke - rózsaszín, szappantartókék és a többi - tengeréből. A cég helyében a bizonyosan felhasználtunk volna valamit azok közül a hardverelemek közül, melyek egyedivé teszik más termékeiket. Példának okáért a TrackPoint máris üdítő változatosságot hozna a netbookok, parányi tapipadokkal sújtott világába.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.