Hirdetés
. Hirdetés

Lenyomja az Apple-t a Hackintosh gyártó?

|

Az Apple-lel perben álló Psystar becslései szerint 2011-ben több gépet adhatnak el, mint vetélytársuk.

Hirdetés

Tovább folytatódik a huzavona az Apple és a Hackintosh gyártó Psystar között, amely a PC-kel együtt árult Mac OS X operációs rendszerekről vált híressé (hírhedtté). Miután ugyanis az Apple ügyvédjei az érintett gépek árusításának a megtiltását kérték a bíróságtól, a Psystar képviselői olyan üzleti tervekkel léptek elő, amely értelmében jelentős bevételkiesést szenvednének el a tiltással, s így nagy valószínűséggel kártérítési igénnyel lépnének fel.

 

hackintosh.jpg


Húzásukkal egy új frontot nyitottak, hiszen a két fél abban sem ért egyet, hogy pontosan mennyi veszteséget kéne elszenvednie a Hackintosh gyártóknak. A Psystar állítása szerint 12 millió számítógép eladását realizálták 2011-ig. Igaz ez saját elmondásuk szerint is az agresszív forgatókönyvnek felelne meg, míg konzervatív becslésükkel 1,45 millió eladással számolnak. A floridai cég ügyvédei szerint így körülbelül 24 millió bevételtől esnének el, ha fel kellene hagyniuk az "Apple konkurens gépek forgalmazásával".

Az amerikai Computerworld beszámolója szerint egyébként a Psystar képviselői befektetőiknek is a fenti két célösszeget ígérték. Optimista forgatókönyvük szerint 130 ezer gép eladásával számolnak idén, míg 2010-ben 1,87 millió, 2011-ben 12 millió vásárlást realizáltak. Higgadtabb forgatókönyvük idén 70 ezres, 2011-ben pedig "csupán" 1,45 milliós értékesítéssel számol.

Összehasonlításképpen a 2009-es pénzügyi évében az Apple 10,4 millió gépet értékesített, amely mellett a Psystar becslései meglehetősen merészek. Ráadásul az Apple által felkért szakértő elmondása alapján nem is reálisak, mivel 2008 áprilisa és 2009 augusztusa között kevesebb, mint 1000 gép eladását tudták igazolni.

Az Apple által kezdeményezett per e mellett tovább folytatódik, mivel álláspontjuk szerint a Psystar megsértette a Mac OS X licenc szerződését azzal, hogy az általuk összeállított PC-kre előretelepítve árulta az operációs rendszert. Az ügy kimenetele sokak szerint előre borítékolható, és az Apple hatalmas kártérítésre számíthat. A Psystar ezért mindent megtesz, hogy lelassítsa az ügyet. Korábban még csődvédelmet is kértek, aminek viszont ellentmondanak a mostani - általuk tálalt - jó eladási adatok.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.