Hirdetés
. Hirdetés

Leszállt a Marsra a Curiosity amerikai kutatójármű

|

Sikeresen leszállt a Mars felszínére hétfőn a Curiosity (Kíváncsiság) marsjáró - jelentette be a NASA. A keringőegységen keresztül az önjáró kutatólabor elküldte első életjeleit, így a következő napokban állapotának ellenőrzése után megtörténhet teljes üzembe helyezése.

Hirdetés

A amerikai űrhivatal bolygókutató részlegében a kaliforniai Pasedenában (Jet Propulsion Laboratory) megerősítették, hogy a robot közép-európai idő szerint reggel 7 óra 31 perckor sikeresen landolt.

Az egytonnás Curiosity a légkör elérésétől számított hét perc alatt ereszkedett le az égitest felszínére. A szonda a hőpajzsos fékezés után egy 16 méter átmérőjű szuperszonikus ejtőernyővel jutott a leszállásra kijelölt hely közelébe, ezután pedig fékezőrakétákkal ellátott platformja, az „égi daru” eresztette le a talajra. A művelet alatt a jármű 6,4 méteres kábeleken lógott, amelyek akkor oldódtak ki, amikor a Curiosity kerekei pozícióba álltak, s elérte a felszínt. Ezután a platform a terveknek megfelelően távolabbra repült és becsapódott a talajba.

A Curiosity állapotáról egyelőre nincs részletes információ, de az első adatok és képek szerint minden rendben van vele. A 2001 Mars Odyssey keringőegység továbbítani tudta a mozgó laboratórium jeleit, így a leszállás sikerességéhez már nem fér kétség. (A misszió weboldalán a minden történés percről-percre követhető) 

A rádióizotópos termoelektromos generátorral működő Curiosity, hivatalos nevén Mars Science Laboratory (Marsi Tudományos Laboratórium – MSL) 2011. november 26-án hagyta el a Földet. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű program egy marsi éven, csaknem két földi éven át tart. A leszállóhely – a 155 kilométer átmérőjű Gale-kráter – közvetlen környezetében a robot azt vizsgálja majd, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek, illetve adatokat gyűjt, elemez és továbbít a vörös bolygó geológiájáról és légköréről is.

A kép tetején lévő ellipszis mutatja a leszállás helyét Forrás: NASA

A Gale-kráter közepén egy öt kilométeres rétegzett szerkezetű hegy magasodik, amelynek lábánál vizes eredetet feltételező agyagásványok és szulfátok fordulnak elő.

Mire a robotlabor elkezdheti kutatási munkáját még napok telnek el. A NASA szakemberei először minden egyes porcikájának, rendszerének és eszközének működését ellenőrzik. Utána sorban üzembe helyezik őket. Ezt követi a marsjáró pontos helyzetének meghatározása a környező tájról készített fotók alapján. Az első lépés a tényleges munka megkezdéséhez a terepről készített felvételek elemzése alapján a potenciális célpontok meghatározása, illetve az üledékes hegyhez vezető útvonal megtervezése.

Forrás: NASA

Már ma üzemelhet a szélessávú kommunikációt lehetővé tévő antenna, így elvileg a keringőegységen keresztül rengeteg adat áramlása indulhat meg a Curiosity-tól a pasadenai irányítóközpontba. Holnap már előkészülnek vele és szerdán már működni is fog a nagyfelbontású kamerarendszer, s talán csütörtökön megláthatjuk az első részletes képeket a kráter vidékéről. A hét végére befejeződhetnek az ellenőrzési folyamatok, és a jármű mozgásra kész lesz.

Az óvatosság egyelőre indokolt, ugyanis a korábbi negyven Mars-küldetésből huszonhat meghiúsult, vagy csak részben volt sikeres, csupán tizennégy teljesítette minden feladatát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.