Hirdetés
. Hirdetés

Letaszították a Confickert a trónról

|

Tizennyolc hónap után átadta trónját a Conficker féreg az Autorun vírusnak.

Hirdetés

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudható, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit.

Meglepő fordulat, hogy a Conficker féreg búcsút mondhatott korábbi „bérelt” első helyének, és helyet cserélt az eddig „örök” második Autorun vírussal. Utóbbi sikerének fő oka, hogy a legtöbb felhasználó kényelemből nem tiltja le az automatikus futtatást a Windows operációs rendszerek alatt.

 

 



Ugyanakkor a trójaiak magas aránya továbbra sem csökkent a vírustoplistán - még mindig heten tartózkodnak a tízes élbolyban. Komoly figyelmeztetés, hogy a trójai programok túlsúlyba kerültek, ami miatt a böngészés, az új programok telepítése, és a hordozható meghajtók kezelése kritikus területévé vált a számítógépes biztonságnak.

A védekezés során a frissített vírusvédelem mellett az is fontos, hogy amikor a Windowshoz új frissítés érhető el, azt minél hamarabb telepítsük. Emellett a külső adathordozók automatikus indulását is érdemes letiltani saját biztonságunk érdekében. A bűnözők előszeretettel terjesztik rosszindulatú szoftvereiket népszerű témákkal - mint például Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjével, vagy akár Osama Bin Laden halálának állítólagos videójával - ezért fokozott éberség javasolt a kéretlen levelek tartalmával kapcsolatban; amennyiben azok linket tartalmaznak, ne kattintsunk arra!

Végül egyetlen újonc kártevő is bekerült a toplistába, ez pedig a JS/Redirector trójai. Ez egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva böngésző ablakokat nyit meg, emellett hátsó ajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni. Az ESET szakértői azt javasolják, hogy időről-időre vizsgáljuk át böngészőnk biztonsági beállításait, és telepítsünk olyan beépülőt (plugint), amely megakadályozza az esetlegesen kártékony JavaScript kódok automatikus elindulását.

Vírustoplista - 2011. április

1. INF/Autorun vírus (elterjedtsége 5,08 százalék)

2. Win32/Conficker féreg (elterjedtsége 4,68 százalék)

3. JS/Redirector trójai (elterjedtsége 2,48 százalék)

4. Win32/PSW.OnLineGames trójai (elterjedtsége 1,99 százalék)

5. Win32/HackMS trójai (elterjedtsége 1,86 százalék)

6. Win32/VB féreg (elterjedtsége 1,32 százalék)

7. Win32/Shutdowner trójai (elterjedtsége 1,27 százalék)

8. Win32/Tifaut trójai (elterjedtsége 0,96 százalék)

9. Win32/RegistryBooster trójai (elterjedtsége 0,75 százalék)

10. HTML/ScrInject trójai (elterjedtsége 0,69 százalék)

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.