Hirdetés
. Hirdetés

Letölthető az Office 2010 első tagja

|

Elérhető az Exchange 2010 első publikus bétája, míg a programcsomag többi elemére még várni kell. Érkezik az Office 2007 SP2 is!

Hirdetés

A Microsoft web-oldalán elérhetővé tette az Exchange 2010 első publikus bétáját. A 13 nyelven elérhető (magyarul nem) körülbelül 300 megabájtos fájl már letölthető, de a korábbi ígéretek szerint csak 64 bites verziója készült.

A megújult Exchange a hírek szerint hatalmas fejlődésen ment keresztül az üzenetek archiválása terén, ami mellett egy sor érdekes funkcióval is gazdagodott. Ilyen például a MailTips, amely gyakorlatilag a GMail-nél nemrég bevezetett pánikgombhoz hasonló. Segítségével a rendszer egy pár pillanatig kivár az üzenet elküldésével, hátha a felhasználó meggondolja magát. A hirtelen felindulásból megszült sorok íróinak ez hasznos funkció lehet. A MailTips többek között figyeli azt is, hogy éppen akinek küldenénk a levelet az irodában van-e, vagy azon kívül, s ezt jelzi a felhasználónak. A Microsoft célja ugyanis az volt, hogy csökkentse a szervezeteken belüli levélforgalmat a felesleges üzenetek kiszűrésével.

 

 

exchange2010.jpg



A Voic Mail Preview segítségével pedig az Exchange 2010 felhasználói szöveges betekintést kaphatnak az egyébként hang alapú üzenetekbe, így képesek lehetnek mérlegelni, hogy azt azonnal megtekintik-e, vagy azt halogathatják egy picit.

A bevezetett Ignore Conversation funkcióval ezen túl lehetőségük van arra a felhasználóknak, hogy kizárják magukat egy levelezésből. Ez akkor lehet hasznos, ha egy olyan beszélgetéshez csatolják, ami számára irreleváns. Így szintén csökkenthető a nem kívánt levélforgalom. Debütál még a Conversation View is, amellyel e-mail üzeneteket küldhetünk, mintha azt egy azonnali üzenetküldővel tennénk. A Call Answering Rules segítségével pedig különböző szabályokat állíthatunk be a VoIP csatornán érkező hanghívásokhoz.

Office 14 helyett Office 2010

A mostani bejelentésnek e mellett két nem mellékes üzenete is van. Az egyik, hogy az Office irodai programcsomagjáról (ami eddig Office 14 kódnéven futott) feketén-fehéren kiderült, hogy Office 2010 lesz a neve. Persze ez nem nagy meglepetés azoknak, akik tisztában vannak a Microsoft elnevezési konvenciójával. S mindezt sejteni is lehetett miután Steve Ballmer körülbelül két hónappal ezelőtt kijelentette: "Az Office 14 idén nem jelenik meg". Magyarán 2010-ben jön csak, ami miatt az Office 2010 név már borítékolható volt.

Másik fontos tanulság, hogy míg maga az irodai programcsomag csak alfa verzióban van egyelőre, addig az Exchange már béta verziónál tart, ami miatt utóbbi már nagy valószínűséggel az idén megjelenhet. A ZDNet-nek mindezt el is ismerte a redmondi szoftvercég: "az Exchange 2010 végleges verziója valamikor 2009 vége felé jelenhet meg, míg az Office 2010 kliens-oldali alkalmazásai, a SharePoint 2010, az Office Web Applications, a Visio 2010 és a Projekt 2010 csak a jövő év első felében érkezhet" - ismerte el Julia White, az Exchange termék-menedzsere a lap kérdésére. Ennek megfelelően az utóbbiak bétájára még várni kell, azok bétái körülbelül csak az idei év harmadik negyedévében lesznek elérhetőek a nagyközönség számára. A Microsoft ugyanakkor elismerte: míg az Exchange csak 64 bites rendszerekre készült el, addig a kliens oldali alkalmazások futni fognak a 32 és a 64 bites rendszereken is.

 

 

officeodt.jpg
 

 

 

Jön az Office 2007 SP2

Eközben az Office 2007 háza táján is felpörögtek az események, amelynek második szervizcsomagja április 28-án jelenik meg. Az SP2 talán legfontosabb újdonsága, hogy az Office 2007 a segítségével egy nagy lépést tesz a nyílt szabványok felé. A programcsomagba ugyanis bekerülnek az OpenDocument Text (*.odt), az OpenDocument Spreadsheet (*.ods), és az OpenDocument Presentations (*.odp), amelyekbe a felhasználók akár el is menthetik a munkáikat: például ODT-be DOCX helyett. Az eddig opcionálisan letölthető PDF/XPS támogatás is integrálódik a programcsomagba, és több program is jelentős változásokon esik át. Bővebb információ az Office Service Pack csapatának blog-bejegyzésében olvasható.

S végezetül nem szabad elfeledkeznünk a Windows Vista második szervizcsomagjáról sem, amely a kiszivárgott hírek szerint szintén április végén, május elején érkezhet. Sűrű hónapjuk lesz a Microsoft szervereinek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.