Hirdetés
. Hirdetés

Letölthető az új, ingyenes openSUSE 11.2 Linux disztribúció

|

Asztali környezethez és kiszolgálókhoz is alkalmazható a rendszer, amely néhány érdekes újdonságot kínál. A hétköznapi felhasználók eligazodását ingyenes magyar nyelvű kézikönyv és ingyenes hazai támogatás is segíti.

Hirdetés

Megjelent az openSUSE 11.2, a Novell által támogatott, világméretű projekt keretében fejlesztett közösségi Linux disztribúció legújabb kiadása, amely egy év fejlesztési munkáját, a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új verzióit tartalmazza. Az operációs rendszer a software.opensuse.org weboldalról bárki számára ingyenesen letölthető és szabadon terjeszthető. Az openSUSE disztribúció a Novell SUSE Linux Enterprise vállalati Linux-megoldásainak alapját képezi. A Novell vállalat openSUSE projekt iránti elkötelezettségét jelzi, hogy idén augusztusban több mint 10 főből álló mérnökcsapatot delegált kizárólag az openSUSE fejlesztésére.


A Linux térhódítása a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre dinamikusabb, a válság a hazai fejlesztőket is a linuxos technológiák használatára ösztönzi. A hazai openSUSE közösség tevékenysége és eredményei a hu.opensuse.org oldalon követhető nyomon, illetve itt csatlakozni is lehet hozzájuk. A tagjok részt vesznek a disztribúció honosításában, teszteléseket és hibajavításokat végeznek, valamint technikai támogatást nyújtanak egymásnak. Több hónapos munkájuk eredményeként nyáron elkészült a 630 oldalas openSUSE 11.1 Kézikönyv magyar nyelvű változata, amely eddig csak angol vagy német nyelven volt elérhető. A kézikönyv szabadon letölthető az http://opensuse.hu/openSUSE_11.1_Reference_hu.pdf oldalról.

 
Mi újat tud az openSUSE 11.2 ?

Az openSUSE rendszert a Linux rendszerrel és a nyílt forráskódú szoftverekkel most ismerkedők számára is ajánlja a projektet támogató Novell. Az openSUSE 11.2 az asztali alkalmazások új kiadásait, a kiszolgálószoftverek teljes választékát és a nyílt forráskódú fejlesztőeszközök kínálatát is tartalmazza.

Az új KDE 4.3 ablak kezelő továbbfejlesztett hálózati támogatást, valamint a Firefox és OpenOffice.org programokkal való jobb integrációt nyújt. A GNOME 2.28-as verziója is megtalálható a csomagban, ami megújult webkamera- és videoszoftvert tartalmaz. Az OpenOffice.org 3.1.1 Novell Edition változatát tartalmazza az openSUSE, amely sok extrát tartalmaz az OpenOffice.org projekthez képest, köztük kiemelendő a csoportmunka támogatás. A közösségi hálózatok építését szolgálja az openSUSE mikroblog ügyfélprogramja. Lehetőség van az egész merevlemez titkosítására a hatékonyabb adatvédelem érdekében és használhatók az új generációs Ext4 vagy btrfs állományrendszerek is. A WebYaST első technológiai előzetese webes távoli felügyeleti eszközt kínál a rendszehez, amely lehetővé teszi az egyszerűbb karbantartást és felügyeletet.

 

 

A könnyebb használhatóság érdekében történő fejlesztések közé tartozik az USB adathordozóról telepíthető GNOME és KDE Live, az openSUSE 11.2 netbookokon való jobb működést célzó fejlesztések, valamint a helyi frissítések Zypper-alapú támogatása, amellyel a felhasználók az openSUSE 11.1-es verzióról 11.2-es verzióra történő frissítést a telepítőprogram futtatása nélkül is elvégezhetik.

 

  Netbook operációs rendszer alternatíva-e a Linux? Olvassa el erről szóló legfrissebb cikkünket is!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.