Hirdetés
. Hirdetés

Líbiában újra elsötétült az internet

|

Az ország egyetlen kormányzati internetszolgáltatója tűzfallal blokkolja a világháló elérését.

Hirdetés

A Renesys és az Arbor Networks, valamint a Google mérései alapján múlt pénteken koordinált világidő szerint 16.35-kor, magyar idő szerint délután fél hatkor a libai vezetés újra lekapcsolta az internetet az országban, hogy így próbálja megakadályozni az állampolgárok, s főként a forradalmárok közötti kommunikációt.

 

 



Az elmúlt hetekben az már másodszor történt meg. Két héttel ezelőtt, március 19-én ugyanis Líbia vezetése már egy rövid időre blokkolta a világháló elérését, amikor az ország - a Kadhafi legnagyobb fia által vezetett - egyetlen internetszolgáltatója, a Libya Telecom & Technology leállította a szolgáltatást, nem sokkal a Bengázi városában elkövetett, több mint 200 ember életét követelő véres tömegoszlatás előtt.

 

 

 



A különbség annyi, hogy míg két héttel ezelőtt az internet megvonást a BGP (Border Gateway Protocol), a világháló alapvető útválasztó protokolljának a manipulálásával érték el, most tűzfalat húztak fel az ország körül. "Az útvonalak még mindig léteznek, de a forgalom megrekedt. Ez olyan, mintha egy ország útjai még mindig léteznének, de az autókat megbénítanák" - mondta Earl Zmijewski, a Renesys vezető menedzsere. Másik nagy különbség, hogy míg a BGP útvonalak megszüntetésével hermetikusan elzárható egy ország a webes tértől, addig a tűzfal használatával lehet kivételeket beállítani. Azaz így Kadhafi képes blokkolni az ország lakosainak az információcseréjét úgy, hogy a hatalom tagjai számára továbbra is biztosított marad a hozzáférés.

Egyiptom mellett korábban, Mianmar (2007) és Nepál (2005) vezetése korlátozta az internet elérését, míg a híres kínai tűzfalnak a létezése bizonyára csak kevesek számára hat az újdonság varázsával.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.