Hirdetés
. Hirdetés

LibreOffice 3.4 - stabilabb és gyorsabb

|

A Novell bejelentette a szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentáció-készítő és adatbázis-kezelő megoldásokat kínáló irodai programcsomag Windows-os változatának megjelenését.

Hirdetés

LibreOffice nyíltforrású irodai alkalmazáscsomag fejlesztése
A LibreOffice változat 1, 50,valamint 1.500 felhasználóra vonatkozó csomagokban érhető el, de a magyarországi Novell iroda ettől eltérő terméktámogatási szolgáltatásokat is biztosít. Az új verzió az aktív Novell Open Workgroup Suite, vagy Novell Open Workgroup Suite Small Business Edition követéssel rendelkező felhasználók számára letölthető a Novell online ügyfélközpontjából.

Az új alkalmazáscsomag általános változtatásai között figyelemre méltóak a teljesítmény javulását eredményező fejlesztések, amelyek közül kettő magyar fejlesztők nevéhez fűződik. Sor került 624 lokalizált palettafájl eltávolítására és futásidőbeni lokalizálására, valamint a Windows-os telepítő mérete több mint 30 megabájttal csökkent, a jobb tömörítés kihasználásával.

A megújult Writer szövegszerkesztő betűtípus renderelő motorja stabilabb és gyorsabb lett, emellett az új változatban lehetőség nyílik a hasábokat és a lábjegyzeteket elválasztó vonalak színének és vonalvastagságának módosítására, valamint a writer oldalak is új árnyékot kaptak.

A Calc alkalmazásban a DataPilot a Pivot tábla nevet kapta, és korlátlan számú mező szerkesztését teszi lehetővé. Egyes dizájnbeli változások mellett az importálás pontossága is javult, az automatikus szűrés pedig most már munkalaponként is támogatott. Az új változatban a felhasználók több részösszeggel dolgozhatnak egy-egy munkalapon, Excel dokumentumok importálásakor pedig megtarthatják a más Excel dokumentumokra mutató OLE hivatkozásokat. A külső hivatkozások támogatását is tökéletesítették, valamint az adatok gyorstárazása is javult, főleg nagyobb adattömegeknél. A Calc korábbi verziói csak a globális névvel ellátott tartományokat támogatták, azaz a tartományok minden munkalapról elérhetőek voltak. A 3.4-es verziótól a Calc már a lokális névvel ellátott tartományokat is támogatja. A rajzréteg átdolgozása pedig lehetővé teszi a rajz objektumok pontosabb áthelyezését és átméretezését.

A kimutatástábla belső működését is jelentősen átírták, javítva ezzel több - főleg a kimutatástábla adatfrissítését érintő - regressziós hibát. Ezen felül a 3.4-es verzióban a kimutatástáblákban már névvel ellátott tartomány is használható adatforrásként. Ennek segítségével például új sorok adhatók az adatforráshoz és frissíthető a kimutatástábla az adatforrás tartomány kézi módosítása nélkül.

A megújult Impress megoldásban pedig ezentúl a HTML export eredményeképp keletkező tartalomjegyzék oldalon szerepelnek a diák előnézeti képei.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.