Hirdetés
. Hirdetés

Live Search-re pártol a Sun

|

A jövőben a Java mellé az Microsoft keresőjét ajánlják.

Hirdetés

A Microsoft egy újabb lépést tett, hogy megerősítse Live keresőjének piaci részesedését, így faragva a Google dominanciájából. A redmondi székhelyű cég és a Sun megállapodott abban, hogy az elkövetkező héttől a Java alkalmazás mellé az MSN Toolbar-t kínálják fel opcionálisan letölthető tartalomként az Egyesült Államokon belül. Vagyis valahányszor, mikor letöltik vagy frissítik a felhasználók a sok weboldal megtekintéséhez szükséges Sun programot - hacsak nem döntenek ellenkezőleg -, alapesetben a Live Search is beépül majd az Internet Explorerbe, alapértelmezett keresőnek beállítva magát.

A megállapodásnak köszönhetően a Live valószínűleg javíthat piaci helyzetén, hiszen a Sun adatai szerint a Java jelenleg 800 millió számítógépen fut világszerte (10-ből 9 internetre csatlakozó PC-n megtalálható), s havonta is több 10 millióan töltik le újonnan. Így ha csak e felhasználók fele dönt a doboz letöltése mellet, akkor is milliós nagyságrendben növekedhet a Live keresőjét használók száma. Főként, hogy a korábbi felmérések szerint az interneten kutatók 35 százalékban a böngészőkbe beépülő dobozokkal végzik a keresést.

 

sunms.jpg
 

 

Korábban emiatt a Google és a Yahoo is kötött hasonló megállapodást a Sun-nal, viszont most a Microsoft lett a befutó, aki a Yahoo sikertelen felvásárlása után mindent megtesz, hogy javítsa keresőjének piaci helyzetét. E miatt korábban már a HP-val is sikerült egyességre jutniuk, amely cég az Államokon és Kanadán belül a jövő évtől a Live Search keresőt telepíti az újonnan értékesített gépekre. Valamint a Microsoft egy jelenlegi akcióban a Live-on végzett keresésekért is fizet.

Szüksége is van minden megállapodásra, hiszen augusztusban a ComScore kutatóintézet adatai szerint az Egyesült Államokon belül a Google dominálta a keresőpiacot a maga 63 százalékával, őt követte a Yahoo 19,6 százalékkal, a Microsoft Live keresőjének 8,3 százalékos részesedése mellett.

A mostani megegyezés ezen túl szimbolikus is, hiszen a két cég sokat csatázott a múltban. A Java miatt a Microsoftnak korábban két per után összesen 720 millió dollár kártérítést kellett fizetnie a Sun-nak, valamint emlékezetes mérföldkő volt a Sun és a Google 2005-ben kötött együttműködése is, amellyel az Office programcsomag dominanciáját igyekeztek megtörni. A kooperáció értelmében ugyanis a Google részt vállalt a Sun ingyenes OpenOffice szoftverének ismertebbé tételében, a Sun Java szoftverplatformját letöltő felhasználók pedig megkapták a keresőprogram böngészőkbe beépülő toolbarját. Ami most a Live-ra változik. Igaz csak az Egyesült Államokon belül, hiszen a világ többi részén - így nálunk is - a Google Toolbar marad meg opcionálisan letölthetőként.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.