Hirdetés
. Hirdetés

Logikai adattárház a Teradatától

|

Idén megjelenő termékeiről adott előzetest a Teradata Innovation Forum 2015 konferenciáján.

Hirdetés

A 90-es évek óta sokat fejlődtek az igények, a felaprózott adatpiacoktól kezdve a vállalati szintű adattárházakon át a 2010-es évekre elérkeztünk a logikai adattárházakig, amelyek az összes adatot gyorsan, egyszerűen és hatékonyan elemezhetővé teszik. A logikai adattárház a Gartner meghatározása szerint a hagyományos adattárházak képességeit alternatív analitikai képességekkel és hozzáférési formákkal ötvözi. A piacelemző 2013-as felmérése szerint a vállalatok 54 százaléka vállalati szintű adattárházakra, 42 százaléka felhőalapú megoldásokra, 40 százaléka Hadoop technológiákra támaszkodik big data projektjeiben, ami mutatja, hogy a hagyományos adattárházak továbbra is fontos szerepet töltenek be, de az analitikai ökoszisztéma jelentősen kibővül körülöttük.

Minderről Oliver Ratzesberger, a Teradata alelnöke beszélt ma a cég Innovation Forum 2015 konferenciáján Bécsben.

 

Oliver Ratzesberger, alelnök, Teradata

– Fordulópontjához érkezett az adattárházak fejlődése – mondta Oliver Ratzesberger –, több adatforrás és adatbázis együttes elemzését, a valós idejű döntéshozatalt, és a fejlesztőket is támogatniuk kell, hogy mindezt agilis módon bocsáthassák az üzleti oldal rendelkezésére, a lefúrás lehetőségével közvetlen hozzáférést adó műszerfalak, a párhuzamos elemzések és a hibrid, felhőalapú környezetek, az újfajta tárolók, sor- és oszlopalapú adattárolás, memórián belüli feldolgozás támogatásáról nem is szólva.

A Teradata a Connection Analytics és a QueryGrid tavalyi bejelentését követően idén is új termékek sorával támogatja az adattárházak továbbfejlesztését.

Jelenleg zajlik a Teradata Database 15.10-es verziójának-bétatesztelése, amely Oliver Ratzesberger szerint pusztán a firssítés eredményeként 13,5 százalékos teljesítménynövekedést hoz a vállalatnak. A Teradata Database 15.10 emellett még kiterjedtebb QueryGrid funkcionalitással segíti a több rendszeren átívelő elemzések megtervezését és hatékony lefuttatását, BSON-támogatással az IoT-alkalmazások kialakítását, többlakós (multi-tanancy) képességei pedig sok szervezeti egység, üzletág, ország együttes, mégis elkülönített kezelését is megkönnyíti egyetlen, szoftveresen meghatározott adattárházban.

Még az első félévben elérhetővé válnak az Aster AppCenter analitikai applikációi, amelyekkel a kódíráshoz nem értő üzleti felhasználók is összetett elemzéseket végezhetnek például az ügyfelek életciklusán keresztül gyűjtött adatokon, így kideríthetik, hogy jellemzően milyen események, lépések előzik meg egy ügyfél elvesztését. Az AppCenter olyan sablonokat is kínál majd, amelyeket a Teradata tanácsadói gyorsan testre szabhatnak a vállalatok igényei szerint.

Oliver Ratzesberger azt is elmondta, hogy a QueryGridet, amely jelenleg az adatbázisba épített konnektorok készlete, a Teradata a jövőben önálló szoftverplatformmá fejleszti. A cég többek között a Clouderával és a MapR-rel kötött, partneri megállapodásokon keresztül még inkább kiszélesíti a nyílt forráskódú technológiák támogatását, és helyi adatközpontjain keresztül Európába hozza felhőszolgáltatásait.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.