Hirdetés
. Hirdetés

Szoftverfejlesztés: akárcsak a Lego

|

A vidd és dobd technikájú eszközök lehetővé teszik a fejlesztők számára alkalmazások összeállítását manuális programozás nélkül. Cikkünkből megtudhatják, miként használják a vállalatok ezt a hatékony fejlesztési módszert.

Hirdetés

Elterjedt trend, hogy a nagyvállalatok a hagyományos szoftverfejlesztési megközelítéseket agilis módszertanra és DevOpsra cserélik, amelyekkel a programozók folyamatosan frissíthető alkalmazásokat fejleszthetnek gyorsan, úgynevezett kódolási sprintekben. Azonban nem csupán ezek a megközelítések állnak a gyors programfejlesztést előnyben részesítő CIO-k rendelkezésére.

Egyre inkább terjednek a low-code fejlesztőplatformok is, amelyek használatakor az alkalmazáskomponensekből egy vidd és dobd módszerű kezelőfelületen állíthatók össze a programok. A low-code módszer nem tévesztendő össze a no-code fejlesztéssel, amelynél kevés programozási tapasztalattal (vagy semmilyennel sem) rendelkező amatőr fejlesztők, például üzleti elemzők (akik ugyanakkor jól ismerik az üzleti folyamatokat) ugyancsak vidd és dobd módszerrel hoznak létre alkalmazásokat. A low-code módszer használatakor a fejlesztőknek mégiscsak kell kódolási munkát végezniük például a régebbi alkalmazásokkal való együttműködés kialakítása és a felhasználói felülettel kapcsolatos igények kielégítése érdekében.

Hirdetés

Nem véletlen, hogy a Forrester 2017 novemberében publikált előrejelzése szerint a low-code fejlesztőplatformok (Salesforce.com, Appian, Mendix stb.) globális piaca átlagosan évi 40 százalékos növekedés mellett 2022-re eléri a 21,2 milliárd dollárt. Clint Boulton, a CIO.com munkatársa technológiai vezetőket kérdezett meg arról, vállalatuknál hogyan alkalmazzák a gyors fejlesztést lehetővé tevő low-code módszert.

A nagyvállalatoknál kedvelik
A low-code fejlesztéssel járó időmegtakarításnak nagy jelentősége van az olyan vállalatok esetében, amelyek versenytársaikat megelőzve kívánnak kihozni szoftvereket. A Forrester által megkérdezett alkalmazásfejlesztők 31 százaléka beszélt arról, hogy komoly problémákat okoz nekik a határidők betartása a programozási nyelveket, keretrendszereket és middleware-megoldásokat használó hagyományos kódolásnál.

Craig Walker szerint, aki a Shell Downstreamnél a digitális átalakulást és a felhős szolgáltatásokra áttérésért felel informatikai vezetőként, a low-code fejlesztés nagymértékben csökkentette az alkalmazások piacra vitelének idejét. Walker fejlesztői csapata a low-code módszert használja vásárlói portálok és más digitális szolgáltatások felépítéséhez a vállalat akvizícióit és egyesüléseit követően, valamint a kiskereskedelmi, emberierőforrás-, értékesítési és marketingrészlegek szoftverigényeinek kielégítésére.

Walker szerint az áttérést - egyedi alkalmazások többévnyi hagyományos fejlesztés után - az energiaszektort felforgató változások tették szükségessé. A Shell immár csak akkor ír saját kódot, ha meg akarja különböztetni szellemi tulajdonát, vagy amikor egy szolgáltatással versenyelőnyre kíván szert tenni.

A 7-Eleven low-code fejlesztéssel készítette el a naponta akár tíz üzletet is meglátogató regionális igazgatók számára termékár-információkat szolgáltató rendszerét. Az Egyesült Államokban tízezer boltot üzemeltető kiskereskedelmi lánc ároptimalizáló appot hozott létre, amellyel a regionális igazgatók hozzáférhetnek a releváns üzleti adatokhoz, tudtuk meg Paul McCollumtól, a 7-Eleven technológiai vezetőjétől. A menedzserek laptopjukról, tabletjükről vagy okostelefonjukról érhetik el az adatokat, így egyszerűbben növelhetik az eladásokat a franchise-partnereknél és javíthatják a termékelhelyezéseket az üzletekben.

McCollum szerint a low-code módszer lehetővé tette számukra, hogy egy sor nagyvállalati szintű funkciót építsenek be az alkalmazásba, amellyel egy nehezen kezelhető Excel-táblázatot váltottak fel. Amennyiben egy menedzser most észrevesz egy helytelen árinformációt, egyetlen kattintással küldhet figyelmeztetést a boltnak, hogy frissítsék árazásukat.

A John Hancock pénzügyi tanácsadó cég IT-részlege konszolidálta a több rendszerből származó vásárlói adatokat, racionalizálta az adatkezelést, majd áttért a Salesforce.com platformjának használatára. Ettől kezdve a csapat kihasználta a low-code fejlesztés előnyeit, amikor ügyfélközpontúságot épített be a digitális transzformáció során kialakítandó új infrastruktúrába, avat be tevékenységük részleteibe Len van Greuning, a vállalat alelnöke és technológiai vezetője.

Van Greuning a platform előre definiált adat- és kiberbiztonsági modelljeit használta arra, hogy a fejlesztésben járatlanok számára is konfigurálható legyen a környezet úgy, hogy az mégis a lehető legszabványosabb maradjon. Így például a cég call centerének képernyős munkafolyamatai megengedik, hogy a személyzet egyszerűen rögzítse a vásárlói adatokat, egyúttal hozzáférjen azokhoz a Salesforce.comon. A vállalat készített továbbá egy digitális szolgáltatást, melynek segítségével az ügyfelek feltölthetik biztosítási kárigényük beszkennelt példányát a Salesforce.comra, automatizálva ezzel egy olyan műveletet, amelyhez korábban faxkészüléket kellett használni. A fejlesztők használhatják a low-code módszert új üzleti alkalmazások gyors összeállítására is.

Miután az ügyeletes tűzoltó az Essence Festival azonnali bezárását helyezte kilátásba az eseménynek otthont adó létesítmény túlzsúfoltsága miatt, a Solomon Group low-code eszközök és IoT-adatok segítségével kezdte rendezvényein nyomon követni a látogatók számát. A rendezvényszervező cég szenzorokkal felszerelt beléptető kapukat helyezett üzembe, amelyek monitorozták a be- és kilépő forgalmat. REST hívások segítségével juttatták el az adatokat egy új alkalmazásba, így vizualizálni tudták a résztvevők számát. A látogatóforgalom valós idejű nyomon követésének köszönhetően több embert tudtak beengedni az eseményre, mivel pontosan ismerték a ki- és belépők számát.

Platformok és eszközök
Míg a Solomon Group a Mendix low-code technológiáját használja, addig a Shell Downstream, a John Hancock és a 7-Eleven a Salesforce.com eszközeit részesíti előnyben. A Salesforce.com low-code és felhős eszközök segítségével egyszerűen felépíthető ügyfélkapcsolat-kezelő alkalmazásokat hozott létre mobileszközökre.

Leyla Seka, a Salesforce.com ügyvezető alelnöke és mobilrészlegének vezetője szerint nagy igény mutatkozik manapság az olyan fejlesztőkre, akik képesek elegáns, modern mobilalkalmazásokat készíteni, és nehéz ilyeneket találni a munkaerő-piacon. A Salesforce.com célja megszabadítani a vállalatokat a fejlesztés terheitől egy low-code fejlesztési környezettel és előre elkészített JavaScript komponensekkel, amelyeket arra terveztek, hogy egyszerűbbé tegyék a vállalati fejlesztők számára a korszerű mobilappok készítését.

Az OutSystems, az Appian, a Kony és Tibco azon tíznél több szállító közé tartozik, amelyek low-code fejlesztői platformot kínálnak a vállalatoknak. A Tibco Cloud Live Apps egyszerűbbé teszi a programozási gyakorlattal nem rendelkező amatőr fejlesztők számára olyan alkalmazások készítését, mint az alkalmazottakat beléptető, a marketingkampányokat kezelő és az ügyfélszolgálati funkciókat automatizáló appok, állítja Nelson Petracek, a Tibco technológiai vezetője.

A szakember azt tanácsolja a CIO-knak, járjanak utána, hogy vállalatuknál a fejlesztők hol használnak low-code eszközöket, kérdezzék meg tőlük, miért és milyen problémát próbálnak megoldani velük, továbbá működési keretrendszerrel támogassák őket az ilyen munkafolyamatok hatékonyabb végrehajtásához.

Bár a low-code módszer teret nyer, a szigorú kódolásra továbbra is szükség van, hangsúlyozza van Greuning. - Azokon a területeken, ahol meg akarjuk különböztetni magunkat, ahol erős szabályozásra, felügyeletre van szükség, kelleni fog a programozói tudás, és ez mindig is így lesz, vélekedik a Hancock technológiai vezetője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.