Hirdetés
. Hirdetés

Magunk termeljük majd az energiát

|

A közeljövőben a lakóközösségek összefognak, és maguk termelik majd a szükséges energiát. Legalábbis az előrejelzések szerint.

Hirdetés

Az IBM friss tanulmánya szerint a következő 5-10 évben sok tekintetben módosul majd a villamosenergia-termelés módja, irányítása és elosztása. A változások három mozgatórugója: az új technológiák megjelenése; a fogyasztók növekvő igénye arra, hogy meghatározzák, milyen forrásból kívánják a számukra szükséges energiát beszerezni; a klímaváltozással kapcsolatos reakciók.

A felhasználók többé nem akarnak a szolgáltatások passzív befogadói lenni. Energiatudatos vállalatok és lakóközösségek kapcsolódnak majd be termelőként is, hogy biztosítsák saját igényeiket. Ezzel olcsóbban vagy környezetkímélőbb forrásból jutnak majd energiához, és értékesíthetik a felesleget.

Ezek a folyamatok a mainál összetettebb közüzemi hálózatok kialakulásához vezetnek majd, amelyek intenzíven használják az információtechnológiát. Mindez kihat a villamosenergia-szolgáltatók üzletmenetére és stratégiájára is, akiknek sok résztvevőn alapuló hálózati struktúrára, gyorsabban változó piacra és új ügyféligényekre kell felkészülniük. Ezzel együtt számtalan új lehetőség is adódik majd, amelyekre jövedelmező új termékek, szolgáltatások és üzleti modellek építhetők - áll az IBM tanulmányában.

A kutatás során világszerte közel kétezer energiafogyasztót, száz energiaipari vezetőt és több szakértőt kérdeztek meg, akiknek meglátásait ötvözték az IBM iparági tapasztalataival.

Az energiatakarékos IT-ről a november 27-én megjelenő 48. lapszámunkban írunk részletesebben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.