Hirdetés
. Hirdetés

Magyar égre magyar műhold

|

Ma 11 órakor felbocsátották az űrbe Magyarország első műholdját, a Masat-1-et, melynek küldetése a tervek szerint legalább 3 hónapig tart majd.

Hirdetés

A műholdat hordozó rakéta az Európai Űrügynökség francia guyanai kilövőállomásról startolt, magyar idő szerint 11 órakor. A Masat-1 pályára állása után adatokat gyűjt majd környezetéről, és továbbítja őket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vevőállomására. Bár a projekt elsősorban oktatási célokat szolgál, a küldetés tapasztalatait a későbbiekben a hazai űripar is hasznosíthatja majd.

A Masat-1 tervezése 2007-ben kezdődött, a fejlesztőcsapatban mérnökhallgatók és doktoranduszok dolgoztak, a munka egy része a BME Ericsson Komplex Hardverfejlesztő Laboratóriumában folyt. A projekt gazdái a labornak otthont adó Elektronikus Eszközök Tanszék, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék és a BME Űrkutató Csoportja voltak. A projekt 5 éve alatt az egyetem tudásbázisa speciális ismeretekkel gazdagodott, a Masat-1 építése során szerzett tapasztalatok a mérnökképzést és a jövő űripari fejlesztéseit támogatják majd.

"Az Elektronikus Eszközök Tanszéke életében fontos év volt 2007, amikor az Ericsson Magyarország Kft.-vel közösen létrehoztuk első hardver laboratóriumunkat. A közös munkának és a magas színvonalú labor-infrastruktúrának köszönhetően számos hallgató ismerkedhetett modern ipar-orientált feladatokkal, és kaphatott kimagasló képzést.” – mondta Horváth Gyula, a laboratórium vezetője, a Masat-1 projektmenedzsere. „Az együttműködés keretében többek között az Ericsson is kiemelten támogatta a Masat-1, részben tanszékünkön végzett fejlesztését” – fogalmazott az oktató.

„Cégünk Magyarországon feladatának tekinti, hogy növelje az egyetemi kutatások arányát, támogassa hatékonyságukat, és összekapcsolja az intézmények munkáját a gyakorlattal – tette hozzá Charlotte Karlsson, az Ericsson Magyarország tavaly ősszel kinevezett k+f igazgatója. „Úgy gondolom, partnerségünk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel jó példa a sikeres ipari-egyetemi kooperációra, mely a hallgatók gyakorlati tudásának elmélyítését szolgálja, és a Masat-1-hez hasonló fejlesztésekben testesül meg” – mondta az igazgató. – „Jó utat kívánunk az első magyar műholdnak, reméljük, sikeresen teljesíti küldetését!”

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.