Hirdetés
. Hirdetés

Magyar megoldással jött létre Európa egyik legnagyobb, összefüggő szabad légtere

|

A légi forgalmi irányítók már 1300 kilométeren tervezhetik a lehető legoptimálisabb repülési útvonalakat.

Hirdetés

Létrejött Európa egyik legnagyobb összefüggő szabad légtere, amelyen a hét minden napján és a nap 24 órájában korlátozások nélkül, a legrövidebb útvonalon haladhatnak át a repülőgépek.

"A szabad légtérhasználat 2015-ös magyarországi bevezetését a HungaroControl MATIAS légi forgalmi irányítórendszerének korszerűsítése tette lehetővé. A MATIAS későbbi fejlesztései révén a szabad légtérhasználati koncepcióhoz további, szomszédos országok - Bulgária, Románia és Szlovénia - is csatlakozhattak, ezáltal létrejött egy országokon átívelő, összefüggő légtér, a SEE FRA (South East Europe Free Route Airspace), amelyben a légitársaságok a legkedvezőbb, szabadon megválasztott útvonalon üzemeltethetik járataikat" - tájékoztatta a Computerworld.hu-t a HungaroControl Kommunikációs Osztálya.

Hirdetés

A HungaroControlnál a légiforgalmi irányítók a legfejlettebb műszaki eszközök és technológiák segítségével látják el feladatukat. A magyar irányítók Európa piacvezető navigációs szoftveréből továbbfejlesztett világszínvonalú irányító és tájékoztató rendszer, a MATIAS (Magyar Automated and Integrated ATC System) segítségével szervezik hazánk légi közlekedését. Az integrált automatizált légiforgalmi irányítási megoldás feladatai közé tartozik többek között a radaradat és repülési terv adatfeldolgozás és információmegjelenítés az operatív felhasználók (légiforgalmi irányítók stb.) számára, valamint felügyeleti és kezelési lehetőség biztosítása a műszaki személyzet számára.

A tervek szerint 2022 februárjában Moldova, Lengyelország és Litvánia is csatlakozhat, ezáltal pedig a Balti-tengertől egészen a Fekete-tengerig szabad útvonalon közlekedhetnek a légi járatok. "A magyar légiforgalmi szolgálat által használt szoftver folyamatos fejlesztése lehetőséget teremt arra, hogy további országok csatlakozzanak a SEE FRA-hoz - az ehhez szükséges navigációspont-adatbázis ennek megfelelően bővíthető" - közölték lapunkkal.

A SEE FRA részeként egy innovatív, moduláris koncepciót is javasoltak hazánk légiforgalmi szolgálatának szakemberei, amely az együttműködés további bővítését teszi hatékonyabbá. Ennek lényege, hogy a szomszédos országok irányítóinak az óriási útvonal-adatbázisok helyett elegendő néhány előre megadott navigációs pontot megosztaniuk egymással az útvonalak tervezéséhez.

A koronavírus-járványhelyzet előtti forgalmat alapul véve, a délkelet-európai szabad légtérhasználat alkalmazásával egy év alatt több millió mérfölddel csökkenhet a járatok által megtett út hossza, ami egyúttal tízezer tonnával kevesebb üzemanyag-felhasználást és tekintélyes mértékű kibocsátás-csökkenést jelent.

A HungaroControl által kidolgozott szabad légtérhasználati eljárás környezetvédelmi eredményeit és magas hozzáadott értékét az Európai Minőségügyi Szervezet is elismerte. A projektet, amely a 2020-as Quality Innovation Award nemzeti díjnyertese, a verseny nemzetközi szakaszában is a legjobb fejlesztések közé választotta a szakmai zsűri.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.