Hirdetés
. Hirdetés

Magyar online archívum indult

|

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), amely 2006. január 1-jén kezdte meg hivatalos működését, mintegy 8000 órányi tévé- és rádióműsort dolgozott fel és tett elérhetővé az interneten.

Hirdetés

A NAVA rendszerében hozzáférhető immár 100 magyar játékfilm és 590, világháború előtti híradófilm is - jelentette be Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter. A NAVA-hoz hasonló archívum hazánkban korábban nem létezett. Különlegessége, hogy a gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít, továbbá segítséget nyújt a helyi műsorszolgáltatók rendszerezetlen archívumainak feldolgozásához is.
Jelenleg a NAVA-ban mintegy 8000 órányi feldolgozott műsor található. A NAVA gyűjtőkörébe tartoznak az országos, földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású műsorai. A NAVA az elektronikus műsorok számára olyan, akár az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára.
Alapfeladatán túl, az archívum közreműködik a Magyar Nemzeti Filmarchívum játék- és híradófilm-digitalizálási programjában. Ennek keretében idén 100 magyar játékfilm és 590 régi híradófilm vált nyilvánosan hozzáférhetővé a NAVA rendszerén keresztül.
A NAVA katalógusa szabadon hozzáférhető a www.nava.hu portálról. A keresést felhasználóbarát felület segíti.
A Nemzeti Audiovizuális Archívum tartalma - a szerzői jogoknak eleget téve - kizárólag a NAVA-pontokról érhető el. NAVA-ponttá válhat valamennyi nyilvános szolgáltatást nyújtó könyvtár és minden iskola. Jelenleg, a Jövő Háza Kiállításon kívül további 34 NAVA-pont működik. A tervek szerint ez a szám az év végére eléri a 100-at.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.