Hirdetés
. Hirdetés

Magyar szabvány lett a DOCX

|

A Magyar Szabványügyi Testület Informatikai Bizottsága is jóváhagyta az Office Open XML magyar szabványosítását.

Hirdetés

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) után a magyar hatóság is nyílt formátummá nyilvánította az Office Open XML-t, amely elsőként az Office 2007-es verziójában jelent meg a jól ismert DOCX, PPTX és XLSX fájlformátumokban megtestesülve. Vagyis innentől a nagy rivális OpenOffice formátuma mellett (ODF) már hazánkban is gyártó-függetlenné vált a redmondi cég formátuma.

 

 

microsoft-office2007-image.jpg


Interoperabilitás

"A korábbi Office-verziók formátumai az informatikai ágazat korábbi felfogását tükrözik, amely szerint az egyes dokumentumokban tárolt információk megjelenítéséhez és módosításához kizárólag az ezeket létrehozó alkalmazások használhatók" - olvasható a Microsoft .doc formátumban érkezett közleményében.

Ez a megközelítés - mint ahogyan írják - azonban ma már sem szakmai, sem üzleti, sem pedig politikai szempontból nem tartható fenn. A dokumentumok előállítása, megtekintése, szerkesztése, tömeges összeállítása és karbantartása, tulajdonságaik módosítása, tartalmuk kereshetővé tétele történhet a saját számítógépen, de akár vállalati kiszolgálón vagy valahol a „felhőben" is. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a dokumentumformátumok felépítése moduláris, szerkezetük részletesen dokumentált, állandóságukat (és tervezett továbbfejlesztésüket) valamely szabványügyi testület garantálja.

A Microsoft ezen okból létrehozta az Office Open XML-t. Az ECMA-val és az ISO-val való együttműködés, a szabványos XML adatleíró nyelv és a ZIP tömörítési technológia révén elérte a fenti célokat, komoly tárterület-megtakarítást tett lehetővé, ugyanakkor arra is vigyázott, hogy a korábbi Office-verziókkal készült több milliárd dokumentum átalakítható legyen az új formátumokra.  A Microsoft Office Word, Excel és PowerPoint ráadásul ezen túl több tucat formátumot támogat a termékek közti együttműködés érdekében. Az irodai programcsomag például legutóbbi szervizcsomagjában már például ODF támogatást is kapott, ami mellett a Windows 7 már alapból támogatja a rivális ODT formátumát.

Az ODF és az Open XML


A szoftvercég közleménye szerint azonban nem szabad vetélytársakként gondolnunk rájuk, hiszen az ODF és az Open XML nagyban eltérő tervezési céllal jött létre, és mindkettő más-más felhasználói csoport számára kínál vonzó lehetőséget.

Szerintük az ODF szorosan kötődik az OpenOffice-hoz és a kapcsolódó termékekhez, és e termékek funkcionalitását tükrözi. Míg elmondásuk szerint az Open XML formátumok egyedülállóak a napjainkban több milliárd Office dokumentummal való kompatibilitás és pontosság szempontjából, megvédve ezzel az ügyfelek szellemi befektetéseit. "Az Open XML formátum egyedi megközelítést alkalmaz, például a korlátozott munkaképességű emberek munkavégzését segítő lehetőségek tekintetében, vagy a fájl-teljesítmény és rugalmasság tekintetében, mely képessé teszi a szervezeteket arra, hogy hozzáférjenek és integrálják saját XML adataikat a nap, mint nap használt dokumentumokkal."

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.