Hirdetés
. Hirdetés

Magyar szoftverrel építik újjá Nepált

|

Hazai szakemberek által készített szoftver segít a katasztrófa után.

Hirdetés

A 7,9-es erősségű, április 25-i földrengés nepáli halálos áldozatainak száma a legfrissebb adatok szerint 8413, a sérülteké pedig csaknem 17 600. Kétszázhatvan embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Az ENSZ számvetése szerint mintegy 256 ezer épület teljesen megsemmisült, 213 ezer pedig súlyosan megrongálódott.

Hirdetés

Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős vezetője elmondta, hogy harminc éve alapított cégük nemzetközi környezetben is dolgozik. Egy francia NGO (nem kormányzati szerv) újjáépítésben évtizedes tapasztalatra szert tett "rohamépítész" csapata kereste meg a Graphisoftot azzal, biztosítanának-e szoftvert a nepáli újjáépítéshez.

Az ArchiCAD "harminc éve az építészek világhírű szoftvere" - fogalmazott a vezető, kiemelve, hogy az utóbbi egy évben azt olyan újításokkal fejlesztették tovább, amelyekkel minden szempontból hatékonyabbá, komplexebbé válik a tervezés. Ez az úgynevezett felhőalapú tervezés lehetővé teszi, hogy az internet segítségével a különböző országokban lévő szakemberek egy időben tudjanak közösen dolgozni egy adatbázisban.

 

A Graphisoft Magyarországért felelős vezetője kitért arra, hogy a nepáli földrengésben lakó- és középületek, iskolák rongálódtak meg, az ArchiCAD szoftverrel pedig - ausztráliai felhőkarcolóktól kórházakig - többféle épületet terveztek már világszerte.

A francia tervezőcsapat hármat kért az egyenként nagyjából 1 millió forint értékű szoftverből, amelynek használatát is segítik majd magyar önkéntesek a munkálatok során - mondta Reicher Péter, hozzátéve: jelenleg az újjáépítés technikai hátterének felállítása zajlik. A szakember szerint két-három évig tartó munkára kell készülni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.